14 замків у одному місці. Кам’янець-Подільський музей мініатюр під відкритим небом

Ось, яким мав би бути Підгорецький палац, якби його відреставрували. Та, як відремонтувати один із найрозкішніших замків України не вдається, до роботи взялися кам’янчани. Створили мініатюрні пластикові копії, дивлячись на які здається, ніби вони справжні, а ти – Гулівер. Доповнюють атмосферу справжності розповіді екскурсовода.

Всього музей під відкритим небом нині нараховує чотирнадцять замків зі всієї України. Їх виробили із полімерних матеріалів, а фарбу застосували фасадну. Масштаб один до сорока чи до п’ятдесяти.  Переважно тут представлена Західна Україна. Два – з Хмельниччини – Меджибізька та зрозуміло Кам’янець-Подільська  фортеці. ЇЇ зробили найбільшою, й вдало розташували на фоні справжньої кам’яної твердині.

Хмельницька, Львівська, Одеська, Черкаська, Чернівецька… Ці області вже представлені у музеї мініатюр. Незабаром кількість замків, як і експонованих регіонів має зрости.

Більшість із споруд можна побачити й доторкнутися до них наживо. Втім, тут є моделі фортець, від яких нині залишилися хіба руїни.  Саме над відбудовою, хай і в мініатюрі, планують працювати музейники надалі.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...