У департаменті охорони здоров’я підбили підсумки роботи за перше півріччя

Розвиток первинної ланки, створення госпітальних округів, впровадження системи реімбурсації ліків, зміни у фінансуванні закладів охорони здоров’я – ось ключові питання, над якими працюють у профільному департаменті.  Тут зазначають, лише реформування галузі допоможе надавати доступну та якісну медичну допомогу усім верствам населення. Також стоїть питання щодо належного оснащення обладнанням закладів  первинного та вторинного рівнів. Проте основним завданням на сьогодні – є створення центрів ПМСД.

З 1 квітня 2017 року в області успішно  діє урядова програма «Доступні ліки». Участь у ній беруть 176 аптек і 281 аптечний пункт. До виписки рецептів залучено 706 лікарів первинної ланки, які станом на 21 липня виписали близько трьохсот тисяч пільгових рецептів. Проте бажає  кращого й епідемічна ситуація. Наразі вона є нестійкою.   Майже у всіх регіонах області спостерігається зростання на гострі кишкові захворювання, гепатит А та Гепатит С.  Крім того,  у медичних закладах є проблеми із відсутністю вакцини.

Пріоритетним завданням є також збереження життя та здоров’я матерів та дітей. Кількість пологів, нажаль, зменшується. Посиленої уваги потребує робота жіночих консультацій з попередження передчасних пологів.  Проте позитивними залишаються показники виходження малюків, народжених на ранній термінах.

Обговорили заходи для укомплектування закладів первинної ланки середнім медичний персоналом та підготовки молодих фахівців. Адже 38 % працівників  – люди пенсійного віку. Молодь здебільшого виїжджає у великі міста або закордон.  Працювати у селі  ніхто не хоче. Відтак їх потрібно стимулювати високим рівнем заробітної плати та забезпечувати житлом. Наразі йде мова про підготовку медичних кадрів за рахунок територіальних громад.

Також Валерій Олійник  додав, що у вересні відбудеться виїзне засідання бюджетного комітету ВРУ.  Тож сподіваються, питання будівництва нового корпусу обласної дитячої лікарні та реконструкції кардіоцентру буде вирішено.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

28 липня святкують День Хрещення Київської Русі

А ще сьогодні вшановують князя Володимира. Саме він змінив хіт історії. Перехід від язичництва до ...