Маківська ОТГ: як зміцнюють місцеве самоврядування на Хмельниччині

На посаді сільського голови Анатолій Кушнір з 2006 року. Минулоріч Маківська ОТГ приєдналась до проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні». Під час зустрічі з журналістами Анатолій Кушнір поділився своїми напрацюваннями та баченням розвитку громади. Голова ОТГ каже, створення територіальних громад – це кінець радянської влади на селі.

Пан Анатолій переконаний, відсутність вертикалі впливу тільки на краще. До прикладу, в галузі освіти Маківської громади існує двосторонній зв’язок вчителів та батьків. Вони разом працюють, аби надати своїм дітям кращу освіту та виховання. Анатолій Кушнір зізнався, має давнє бажання платити вчителям більше, тим паче сільська рада має таку можливість. Тому, запропонував педагогам скласти ЗНО, аби визначити їхню професійність.

Безумовно, основа місцевого самоврядування є фінансовий ресурс. І насправді, такі територіальні громади, як Маківська, цілком могла б існувати за власні кошти – бюджет сільської ради. Та наразі з цим є великі проблеми. Основний податок, який формує бюджет – це податок на доходи фізичних осіб.

Основна проблема в тому, що більшість людей працюють не офіційно і тому не сплачують податків. А від цього зменшується наповнення бюджету сільської ради, відтак – не вистачає коштів на те, аби покрити всі необхідні витрати. Анатолій Кушнір переконаний, для розвитку місцевого самоврядування громадам необхідна фінансова незалежність від держави та підвищення суспільної відповідальності.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...