Спрощена процедура оформлення спадщини: чи працює закон на місцях?

Цей  будинок подружжя Дармограїв будувало впродовж довгих років спільного  життя. Власником родинної  оселі  юридично  став чоловік пані Галини.  В той час він працював у колгоспі, а вона поралася по господарству.  Право власності , згідно з тодішньою процедурою,  отримав  саме він – як робітник. Рік  тому  Дармограїв  настигло  лихо – голова сім*ї помер. Нині ж пані Галина разом із донькою намагаються переоформити хатину.

Коштів на оформлення спадщини у жінки бракує. Сама – пенсіонерка й виховує доньку-інваліда.  Пів року тому  пані  Галина вже розпочала відповідну процедуру.  От  тільки нестача  гривень постійно гальмує процес.

Формально  ця процедура  вже не вартує  захмарних сум.  Майже рік в Україні  діє закон, що  значно спрощує  процес  оформлення спадщини.

Утім працює цей спрощений механізм радше на папері.  Принаймні поки що.  Оформлювати спадщину на місцях, згідно з законом, має  відповідний фахівець,  який пройшов курс навчання при Міністерстві Юстиції.  А таких у селах знайти не просто – тоді процедура  проходить  за старою схемою.  У Розсошанській ОТГ,  де мешкає Галина  Дармограй, такого спеціаліста зараз немає.

Причому шукатимуть фахівця вже досвідченого, – каже Василь Дячок. Це для того, аби не витрачати часу  на його навчання в  Києві.  Та головне,  щоб закон, який  де-юре  діє вже майже рік – запрацював на місцях. А спадкоємці не сплачували величезні суми за те, що й так по праву належить їм.

Законотворець  прописав формулу оформлення спадщини, а далі справа вже за територіальними громадами – якнайшвидше запустити механізм у дію.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...