Як Рада розглядада питання недотроканності депутатів

Пан Андрій вже який день чатує поблизу будівлі українського парламенту. Разом із однодумцями він прихильник проведення так званої великої політичної реформи. На часі питання про зняття депутатської недоторканності. Проте чоловік, схоже, й сам не надто вірить у таку імовірність.

Мітингарі, не зважаючи на те, що за два зареєстровані законопроекти проголосували конституційною більшістю, розходитися не збираються. Нардеп Володимир Парасюк частий гість і у наметовому містечку поблизу Верховної ради, і на встановленій неподалік сцені. Однак, як розвиватимуться події далі й гадки не має.

У парламенті народні обранці ніби й не проти стати на один щабель з рештою українців. В такому разі депутатів можна буде притягнути до кримінальної відповідальності, затримати чи заарештувати без попередньої згоди українського парламенту.

19 жовтня парламентарі направили до Конституційного суду одразу два запропоновані законопроекти. Один з них вніс Петро Порошенко, над іншим працювала група народних депутатів. Це два фактично ідентичні документи, які різняться лише часом вступу в дію. У разі ухвалення президентський запрацює з 2020 року.  Парламентарі кажуть у більшості країн світу недоторканність є, проте вона обмежена виключно  політичною діяльністю депутата.

Імовірність того, що документ про депутатську недоторканність таки буде ратифікований у Верховній раді мізерна. Радше цим питанням знову спекулюватимуть та зароблятимуть політичні дивіденди, каже нардеп Володимир Мельниченко. Проте, якщо імунітет таки скасують – це відіб*є охоту у багатьох витрачати величезні кошти під час передвиборчих кампаній.

Успішним голосуванням за зняття недоторканності 19 жовтня ініціатори мітингу під Верховною радою зобов*язані тиском вулиці. За роки незалежності питання на повістці дня з*являлося доволі часто – здебільшого перед черговими виборами. Та жодного разу процес зняття імунітету з депутатів успішно не завершився.

Радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк за демократію. За словами чиновника, будь-яка акція повинна мати межі, а не створювати незручності для звичайних українців. Він запевняє ситуацію в країні дестабілізувати не вдасться.

Сергій Мельник каже, українці вже так багато чули обіцянки про зняття недоторканності від парламентарів, що й самі не вірять у таку можливість. Хоча рано чи пізно нардепам доведеться піти на цей крок.

Чи пройде ініціатива щодо скасування імунітету цього разу – поки що невідомо. Так само і скільки пролежать законопроекти на розгляді у Конституційному суді.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...