Великі права маленьких людей. Світ відзначає день дитини

Україна ратифікувала конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Основні принципи конвенції можна вмістити в чотири пункти: 1. Не дискримінація. 2. Якнайкраще забезпечення інтересів дитини. 3. Право на життя, виживання і розвиток. 4. Повага до поглядів дитини. Діти і підлітки – найбільш уразливі члени будь-якого суспільства. На жаль, в сучасному світі їх інтереси і права часто порушуються. Не завжди батьки готові сприймати свою дитину, як особистість із власною думкою. Авторитарне ставлення, несприйняття особистої думки, вимога беззаперечної покори – порушує одне з головних прав дитини – мати турботливих та люблячих батьків.

Чимало дітей в Україні недоотримують елементарної уваги та стають жертвами насилля від найрідніших. Спеціалісти кажуть, як тільки дитина відчуває тиск чи насильницьке ставлення – вона повинна звернутись до відповідних органів чи до інших дорослих, які можуть допомогти.

Та коли ми говоримо про права дитини, не варто забувати і про її обов’язки. Адже вони  нероздільні. Недотримання обов’язків тягне порушення прав, це ланцюжок – причина відсутності порядку.

Спеціалісти переконують – з раннього дитинства потрібно привчати дітей до певних соціальних правил. Їхні права не будуть порушуватись, якщо й діти не порушуватимуть правила виконання своїх обов’язків.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...