День людини із синдромом Дауна відзначають у світі

21 березня у всьому світі відзначають день людини з синдромом Дауна. Щорічно в Україні народжується понад 400 немовлят із зайвою хромосомою. У Хмельницькому минулоріч таких діток народилось одинадцять. Наявність синдрому Дауна у дитини не залежить ані від кольору шкіри, ані від способу життя батьків малюка. Така собі генетична аномалія. Єдине, що має вплив на появу синдрому, це вік матері, вважають медики. Ризик синдрому Дауна майбутній дитині ставлять багатьом жінкам, особливо якщо вік перевищує 35-ть років.

Синдром Дауна під час вагітності стало можливим діагностувати не так вже й давно.  Та на сьогодні, завдяки біохімічним аналізам і УЗД лікарі можуть оцінювати ризик народження дитини з зайвою хромосомою. У разі якщо ймовірність висока, вагітну жінку відправляють до лікаря-генетика, на ще більш глибокі обстеження. Лікар-генетик підтверджує або спростовує діагноз ще не народжених дітей. Виявити захворювання можна вже на 12 тижні вагітності. Лікарі кажуть, окрім різноманітних аналізів, цей синдром можна розпізнати і за деякими зовнішніми ознаками по зображенню дитинки на УЗД.

Батьки «сонячних дітей» кажуть, їхні діти здорові, просто трохи не такі, як всі. І проблема не в зайвій хромосомі дитини, а в тому, що до цих пір ці діти самі зайві в нашому, мабуть, хворому суспільстві.

Пані Антоніна працює з дітками із розумовою відсталістю, в тому числі із синдромом Дауна, вже більше 10 років. Жінка каже, якщо з такою дитиною займатись із самого народження, давати їй якомога більше уваги та спілкування  – вона цілком може стати повноправним членом суспільства.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

«Посміхнемось щиро Вишні»: у Хмельницькому відбувся загальнообласний конкурс гумористів

Обласний етап загальноукраїнського конкурсу традиційно зібрав чимало люду. Організатори заходу відмічають, з року в рік ...