У селі Бережанка Хмельницького району відбулося обрядове дійство «Великоднє диво писанки»

На галявині, біля церкви – водили гаївки та малювали писанки. Обрядове дійство у кращих українських традиціях відбулося у селі Бережанка, що на території Чорноострівської ОТГ Хмельницького району. Народні гуляння громади приурочили до найбільшого християнського свята – Великодня.

 

Колоритне свято згуртувало майже двадцять творчих колективів з різних куточків громади та сусідніх об’єднань. Зачаровувати чорноострівчан своїм співом та музикою приїхали й виконавці із Війтовецької та Наркевицької громад Волочиського району.

 

На імпровізованій сцені, у затінку місцевого храму – учасники обрядового свята співали народні пісні, водили хороводи, закликали весну та прославляли Воскресіння Христове. Організатори кажуть, захід покликаний насамперед зберегти та примножити українські традиції.

 

Окрім концертної програми на святі проходила виставка-конкурс Великодньої атрибутики: у номінаціях на найкращу пасхальну локацію, Великодній кошик та розфарбовану писанку. Продемонструвати свої рукотворні шедеври мали змогу діти та дорослі. Серед яких були, як і майстри народного ремесла, так і просто місцеві ентузіасти. До завдання учасники підійшли напрочуд креативно. Кожен намагався відобразити у своїй композиції історію, звичаї, вірування та особливості святкування Великодня, що прижилися у власній родині чи населеному пункті. А головні атрибути свята писанки – дивували різномаїттям барв та орнаментів.

 

Створити великоднє диво можна було й на святі. Для охочих розфарбувати писанку воском власноруч – організували майстер-клас. У підсумку, перемогу у різних номінаціях здобула робота конкурсантів Бережанської ЗОШ та народного колективу Чорноострівчанка. Головний приз за кращу писанку здобула Вікторія Борисова із села Бережанка. Всі володарі призових місць у трьох номінаціях та діти, що малювати великодні писанки отримали подарунки та призи від благодійного фонду народного депутата України Сергія Лабазюка «Ми поруч».

 

Організатори свята запевняють, це лише перше дійство весняного циклу. Черговий обрядовий захід планують провести вже в іншому населеному пункті громади, аби залучити до святкувань якомога більшу кількість мешканців.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...