Кращі практики – для загального обговорення. Як депутати знайомилися із життям громад

Депутатський корпус обласної ради  обговорює життя в громадах. Що чекає тих, хто вагався та як змінюватиметься перспективний план Хмельниччини? Про це говорили не в офіційних стінах, а на виїзному засіданні. В рамках програми «U-LEAD з Європою», що розрахована на ефективне впровадження децентралізації в нашій країні, обласні обранці мали змогу проаналізувати кращі практики створених ОТГ. Серед потужних –  Дунаєвецька та Гуменецька. В останній нещодавно завершили будівництво сучасної амбулаторії. Тут задіяно в роботі  сучасне обладнання та 15 лікарів.

Тішить око у Гуменцях і сучасний садочок та школа з інклюзивним навчанням. Завдяки  об’єднанню тут відчули, що таке командна робота та відповідальність.

Тож на прикладі таких громад обласні депутати переконалися, села мають гарні  перспективи.  Загалом, за кількістю спроможних громад  Хмельниччина має хороші показники, проте є й такі, що досі не визначилися.

Як показує досвід, громади, що виявили сміливість та волю до об’єднання,  мають ресурс бути успішними.

Як переконалися депутати, громади дійсно мають перспективи та достатню кількість людського та фінансовго ресурсу для підтримки добробуту людей.

Серед найбільших аутсайдерів реформи децентралізації – теперішній Ярмолинецький район. За підрахунками спеціалістів Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування, за умови утворення громада могла би отримати на розвиток інфраструктури близько сорока мільйонів гривень. Зараз же ці кошти втрачені.

За три роки громади показали  свою життєздатність, і частина з них не витримали  перевірки на самостійність. Тож найближчим часом частина ОТГ приєднається до більш потужних.

Відсутність ініціативи та незнання переваг при утворенні громади – основні причини гальмування реформи децентралізації на Хмельниччині.

Практичні навчання із виїздом у громади депутатський корпус  оцінив позитивно, адже вже наступного пленарного засідання обласні обранці вноситимуть зміни до перспективного плану формування територій громад Хмельниччини.

Наступна сесія обласної ради відбудеться  у четвер 14 червня.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Кращі у професії – у Хмельницькому відбувся другий етап конкурсу «Кращий державний службовець»

Їх залишилося небагато, до обласного фіналу дійшли лише кращі з кращих. Черговий етап конкурсу «Кращий ...