Літо – пора баштанних культур

Пан Сергій прийшов на центральний овочевий ринок аби купити смачного кавуна для цілої родини. Каже, покупка не дешева, але всім так хочеться у спекотний день поласувати шматком стиглого кавуна. Додає, завжди купує його як тільки з’явиться на прилавках. За вміст нітратів не хвилюється – довіряє продавцю.

А от інші покупці зізнаються, поки не поспішають купувати кавуни та дині. А ті, хто таки наважився, куштують не великими порціями.

Взявши із собою зразок, наша знімальна група попрямувала до лабораторії, аби дізнатися про вміст нітратів. Звісно, вони присутні у всій городині.  Небезпечною якраз вважається їхня перебільшена кількість. Це може бути пов’язане навіть із дощовим літом. Тоді виробники можуть створювати умови штучного дозрівання. А от надлишкова кількість нітратів підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань. До слова, відповідно до державних стандартів України у кавуні вміст нітратів на один кілограм не має перевищувати 60 міліграмів, в дині – 90. Після трихвилинної перевірки одразу бачимо результат – 34, 1 десята міліграма на кілограм. Такий кавун можна їсти. Та фахівці наголошують – завжди потрібно  бути обачними.

Важливо вміти і обирати стиглий продукт.  Вже досвідчені продавці відкривають нам секрети.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Сезон жнив розпочато

На нивах Хмельниччини активно працює техніка. На часі – сезон жнив , тож аграрії  розпочали ...