В Європі є місто, яке має такий самий прапор, як і Україна

Той, хто хоч раз в житті побував в одному з найстаріших міст Польщі, Ополє, ризикує закохатися в нього назавжди. Засноване більше тисячі літ тому, в ранньому Середньовіччі, вже з першого погляду місто  вражає   готикою та барокко. Здається, навіть небо на фоні таких будівель  стає виразнішим!

Перед   урядом  маршалківським  Опольського воєводства, що є аналогом   облдержадміністрації, вражає своєю величчю пам’ятник середньовічному захиснику міста, князю Казиміру першому Опольському.

Тут не забули і про свого сучасного героя, улюбленого народного мера Кароля Мушьола, який, увічнений в бронзі,  як рання птаха,  швидко летить  містом, аби встигнути зробити всі незліченні справи.

Українських заробітчан, яких тут цінують  за працелюбність, останніми роками в Ополє  більшає. Знайти їх дуже просто.

В Ополє вам неодмінно порадять здійнятися на П’ястівську вежу. Збудована ще у 13 столітті разом із замком, який, на жаль, не зберігся, вежа була оборонною спорудою та частиною резиденції відомого польського княжого роду Пястів.

Усередині за триметровими стінами, холодно як в льосі, завузько і трохи лячно. На кожному поверсі – своя несподіванка, звукоефекти,  театр тіней,  древній князь, що, дякуючи технологіям, постає мов  живий. Все аби ви відчули ту епоху. От і наш гід вирішує посвятити мене в лицарі, вдягаючи обладунки.

Нарешті – передостанній поверх, де бачимо панораму середньовічного Ополє з тим аби   порівняти її з Ополє сучасним.

Чудовим містом  насолоджуємося аж до сутінок. Саме тут, в Ополі застаємо й затемнення місяця. Місцеві жителі кажуть бачуть його вперше за останніх 200 років.

Пізно ввечері, разом із колегами-журналістами  маємо ряд  офіційних зустрічей.  Знайомимося з місцевою   кухньою. Дізнаємося про чималий німецький вплив на ці землі, адже ще до другої світової війни ця історична область Верхньої Сілезії належала німцям і лиш по її закінченні була поділена між поляками та чехами.  Зрештою застаємо неповторне світлове шоу на воді.

Ополє є специфічним багатокультурним містом. Після тих економічних, військових та політичних потрясінь, які переживає Украна останніми роками, наші земляки  так  активно вливаються в життя цього спокійного польського містечка, що більше року тому тут навіть запрацював   офіс Почесного консула України в Ополє.

Не зважаючи   пізню годину на палке запрошення пані Ірен прямуємо до Консульства. Отримавши від влади міста кімнатку в старій будівлі, Почесний Консул  власним коштом зробила тут чудовий офіс . Чим дуже пишається, адже на його відкриття українці чекали давно. Каже, навіть дизайн стін вигадувала сама. Вона активно вивчає українську мову, щодня  моніторить новини з України, приймає в себе наших численних земляків і кожного разу знаходить способи, як вирішити їх проблеми. А ще пані Ірен єдина жінка серед одинадцяти почесних консулів польських воєводств. Має чималий запал та безліч планів.

 

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

«Чужих дітей не буває»Ч.2. На боржників аліментів чекають нові санкції

Сто два мільйони гривень за вісім місяців вдалося стягнути Виконавчій службі Хмельниччини із боржників аліментів. ...