Після зими: Сіль та пісок пошкодили зелені насадження міста

Субота, 06 квітня 2013, 12:00
Цьогоріч зима, як ніколи, затяжна. Не то морози, не то снігопад. Молодь навіть жартує з цього приводу: «Допоможіть весні, їжте сніг». Через кількаденне потепління та незначний дощ, сніг потроху тане… і тут у комунальників, звичайно, збільшується роботи.
Про стан міста після зими та благоустрій зон відпочинку, порталу «Ексклюзив» в інтерв’ю, розповів директор комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста Ігор Ялоха.
Які проблеми зима залишила після себе?
Цієї зими випало дуже багато снігу. На боротьбу з ожеледицею було використано велику кількість піщано-соляної суміші. Тому для нашого підприємства залишилося значною проблемою втрата чималої кількості газонів. Адже сіль пошкоджує трав’яний покрив придорожньої смуги, а пісок, який так само сипався, під швидкістю автомобілів розбризкувався на газони. На превеликий жаль, у цьому році газони будуть в трішки гіршому стані, ніж ті роки. Це є проблемою і для зелених насаджень та дерев. Були випадки, коли за два дні у парку ім. Т. Шевченка ми використали п’ять тонн піску. В цьому випадку його було більше, аніж солі, оскільки сіль отруює корінневу системи рослин, її ми сипали по мінімуму щоб не пошкодити стан насаджень. Наслідки цих посипань буде важко прибирати. В деяких місцях шар суміші досягає 3-4 сантиметрів. Аби утилізувати її, будемо залучати спецтехніку.
Ще однією, не менш важливою проблемою залишається кількість сміття. Сніг сходить і весна показала, хто, де і як себе поводив. Я не можу сказати, що було велике навантаження на наші парки та сквери в зимовий період, але після зими багато залишилося сміття. В черговий раз це підтверджує відсутність культури наших відпочиваючих, але в порівнянні з минулими роками цього року кількість сміття зменшилося.
Які роботи зараз виконує підприємство?
Ми здійснюємо прибирання прибережної смуги річки Південний Буг, це питання включено і в місячник благоустрою, там будуть працювати окрім нашого підприємства ще інші управління та відділи Хмельницької міської ради. Так само нашим підприємством проводиться робота з прибирання зеленої зони по вулиці Пушкіна, біля озера на Озерній. Проводиться робота з вирубки сухостою та чагарників у парках та скверах, які перебувають у нас на балансі (парк ім. М. Чекмана, сквер ім. Т. Шевченка, парк ім. І. Франка, парк «Заріччя», дендропарк,- прим. автора). Даний період являється одним з найкращих для проведення таких робіт, оскільки система дерева ще не пустила сік і ми не вплинемо на життєдіяльність зелених насаджень.
Скільки людей залучено для проведення санітарної очистки міста?
На підприємстві, з боротьбою у післязимовий період, залучено 45 працівників. Для нашого підприємства, звичайно, хотілося б більше, але ви знаєте, що ця робота не є елітною, в нас працюють люди з сільської місцевості, люди похилого віку, які прийшли до нас на підприємство вже давно і залучають так само своїх дітей, а нових бажаючих йти до нас на роботу немає. Ми зверталися і в Центр зайнятості, але на превеликий жаль, бажаючих працювати немає. Навантаження, звісно, досить велике, але в міру своїх можливостей ми з ним справляємося.
У зв’язку з тим, що підприємство в весняний період здійснює роботу по санітарній очистці і утриманню зелених насаджень, щоденно в нас виїжджає два автогідропідіймача, два- три трактори, також по місту ми проводимо обрізку сухостійних аварійних дерев, їх омолодження та знесення. Активно працюємо з ЖЕКами, долучаємося до підрізки дерев у дворах будинків.
Де найбільше роботи?
Роботи всюди вистачає, але найважче працювати з центральною частиною міста, адже саме тут було використано дуже багато піщаної суміші (сквер ім. Т. Шевченко та парк ім. І. Франка, прим. автора). Ви ж пам'ятаєте минулі роки, не було такої зими, не випадало й стільки снігу. Все це призвело до руйнування частини об'єктів благоустрою.
Які плани на майбутнє?
У цьому році плануємо зробити ремонт лавок, містків у парках, облагородити територію біля дитячих атракціонів. Так само, будемо облаштовувати альпінарій, висаджувати декоративні рослини, квіти, сіяти газони. Плануємо провести ремонт майданчиків для збору сміття у парках та скверах. Наприклад, у парку імені Чекмана ремонтуватимемо плитки, при вході в парк плануємо ремонт штукатурки, а також сходів біля центрального входу. 

Коментарі - 0

Ексклюзив

Довготривала історія Кам*янецького переїзду нарешті добігла кінця
Зупинка, за яку так довго б...
31.07.2013 15:59
Програма про СТ "Домашній хліб"
  Авторська програма Ганни Лернатович про СТ "Домашній хліб" ...
26.07.2013 17:24
Програма "Позиція"
  Народний депутат України Сергій Лабазюк про підсумки роботи на черговій сесії Верховної ради...
26.07.2013 17:18
Хмельницькі правоохоронці застерігають: не ловіться на вудочку шахраїв!
  В останні місяці ...
25.07.2013 15:45

Відеорепортаж

Сьогодні на Хмельниччині кожен третій потребує соціальної підтримки та допомоги Проте подібні виплати для населення зростатимуть - так принаймні кажуть посадовці. За рахунок чого можна очікувати чергового підвищення соціальних стандартів - чиновники намагались з'ясувати під час виїзного засідання регіонального комітету з економічних реформ. Хоча у Верховній раді зараз канікули, не усі депутати віддали перевагу пекучому сонцю на різноманітних як українських, так і світових пляжах Багато обранців вирішили попрацювати на своїх округах, розповісти про виконання передвиборчих обіцянок та послухати нові пропозиції від громади.