Хмельницький майдан вирує – губернатору ультиматуми, обласну раду закликають позачергово зібратись

Четвер, 23 січня 2014, 15:07
Хмельницький майдан переходить до активних дій. Вбивства мітингувальників у Києві сколихнули активістів по всій Україні.
Якщо раніше люди дійсно мирно стояли і лише вигукували гасла, то тепер вони починають ставити ультиматуми чиновникам на місцях. Востаннє хмельницький губернатор виходив до розлючених мітингувальників приблизно два роки тому – тоді все закінчилось зіпсованим пальто від кинутого в посадовця яйця. Цього разу до такого не дійшло, але обурення громади було не меншим. 
23 січня для хмельницького майдану розпочалось із чергового розчарування – ще напередодні ввечері заступник начальника обласного управління внутрішніх справ Федір Данів дав слово офіцера, що його начальник вийде до людей на майдан і пояснить ситуацію з присутністю хмельницького беркуту у столиці. Якщо ж Сергій Шутяк не зможе, то прийде він сам. 10 година – жодного з керуючого складу хмельницькими правоохоронцями на майдані не видно. Мітингувальники починають діяти – спершу ганьблять міліцію, потім закликають звозити усе необхідне для будування барикади.
Блокувати обласну раду, аби там скликали позачергову сесію, вирішують о 17-ій. Потім раптово плани змінюються – майдан розвертається обличчя до будівлі, на сходи ставлять шини і вирішують йти до обох голів – ради та адміністрації. Делегацію з 10 людей та журналістів правоохоронці проводять у кабінет Ядухи.
Секретар телефонує губернатору, потім каже людям – за секунду зайдете. До кабінету голови протискується заступник. Секунда триває занадто довго – люди без запрошення заходять до Василя Ядухи.
Вимоги протестувальників різні і їх чимало. Спершу просять голову вийти до людей. Потім – скликати разом з очільником обласної ради позачергову сесію 24 січня і висловити свою позицію щодо подій в Україні. Далі запитують пряму – з народом Василь Степанович чи з бандою. Розмова проходить більш менш спокійно, хоча й голова і не встигає відповісти на усі запитання.
Поки голова адміністрації одягається, люди йдуть до іншого. Миколи Дерикота на місці не має, знаходять заступника. Той також обіцяє вийти. Але перший психологічний удар від протестувальників отримує директор департаменту праці та соціального захисту Світлана Лукомська.
Потім виходить перший заступник голови облдержадміністрації Вадим Гаврішко. З-за дверей виглядає ще один начальник – управління інфраструктури Володимир Вербановський. Люди запрошують його вийти, але той лише по одному виводить міліціянтів, аби ті якось зупинили агресію мітингувальників, хоча люди лише ганьблять Світлану Лукомську, руками не чіпають. Губернатор виходить останнім – ганьба дістається і йому, задають запитання усі, відповіді не чекають.
Комендант майдану Юрій Смаль намагається заспокоїти людей, аби хоча б якісь слова почути від очільника області. Спершу це йому начебто вдається, але Василеві Ядусі дають можливість сказати лише одне речення.
Заступник голови обласної ради на прохання скликати позачергову сесію починає розповідати процедуру такого процесу. Люди ні про який регламент слухати не хочуть.
Після 20 хвилин спілкування обуреного народу з посадовцями останні погоджуються провести засідання аби визначитись з можливістю проведення сесії 25 січня. Їх відправляють у стіни ради, яку обіцяють блокувати, поки їм не скажуть що сесія буде. Депутати ж обласної ради від опозиції на випадок скликання сесії готують звернення з приводу ситуації в Україні. Чи підтримає їх більшість, чи вкотре проігнорує– не знають. Переговорів з нею не було, кажуть, що зараз говорить народ.
Тим часом на майдан зносять бочки та шини – люди готуються стояти довго. Жінки знову вирушають до військової частини.

Новина дня

Приблизно 200 хмельничан на 12-му віче прийняли рішення прибрати з під адміністрації шини та послабити барикади Одне з найменш відвідуваних віче відбулось в неділю на хмельницькому Майдані.

Ексклюзив

Національні самородки
  Вироби з вовни
18.02.2014 16:25
Національні самородки
  Про майстрів писанкарства
17.02.2014 20:08
Анонс програми Квест
  
17.02.2014 18:02
Передача "Квест". Другий сезон - дитячі квести. Випуск 1
  Перший «Квест» дитячого циклу розпочався запеклою бо...
17.02.2014 17:59