Святкування Івана Купала на Волочищині

Вівторок, 07 липня 2015, 16:59
У селі Писарівка, що на Волочищині, кожного року відзначають свято Івана Купала. Але таких масштабів, як цього року, село ще не бачило. Фестиваль народної творчості у виконанні 19 сільських колективів, а ще конкурс на найсмачніший вареник, зроблений руками як вже вмілих, так і досвідчених господинь, так і зовсім юних дівчат. Долучились до проведення дійства і благодійники.
Декілька десятків видів та стільки ж рецептів приготування вареників. Напередодні свята Івана Купала 19 сіл Волочиського району змагалися у приготуванні однієї із національних страв. Конкурсному журі були представлені як досить звичні, так і з патріотичним смаком. Марія Іванівна каже: готування вареників хоча б маленька, але частина українських народних звичаїв.
Село Холодець, яке представляє Юля Коломієць, окрім своєї назви у приготуванні вареників також не пасе задніх. Дівчина каже: готувати вареники навчила мама, тепер частує всю родину власно виліпленими смаколиками.
Справляли позитивні враження на конкурсне журі учасники не тільки варениками. Припрошувати гостей скуштувати та оцінити зроблене - також свого роду вміння правильно презентувати страву.
Журі довго радилось, але переможців все таки визначили. Представники благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми Поруч» нагородили переможців подяками та грошовою допомогою.
А поки одні пригощали всіх бажаючих варениками, інші демонстрували всю співучість українського народу. Надії Роцькій вже 74. Жінка каже: в юності робили все, як зараз: і готували, і хлопців чарували. Переконує: ніч на Івана купала стає чарівною.
Ще одним атрибутом є плетіння віночків та чарування. На них, кажуть жінки якщо вірити - все справдиться.
Катерина Голдасевич - сільський голова села Писарівка – каже: такі свята проводять щороку, але без благодійників зробити це було б важко.
Представники благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч» нагородили кожне село, яке брало участь у фестивалі. У фонді переконують: традиції предків потрібно відроджувати, адже це не просто звичаї, це елементи творення українського суспільства.
Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Останні новини

16:58
На Хмельниччині понад 3 мільйони гривень «віддали» на ліквідацію наслідків стихії  
16:25
Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11     
15:46
Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або ... 
13:05
В Ізяславскому районі горів свинарник. Загинуло 40 тварин Надзвичайники врятували 154 свині.... 
10:49
На Хмельниччині під час купання у ставку втопився чоловік Обставини події з'ясовують.... 
09:11
У Красилівському районі спіймали чоловіків, які крали мак із легального макового поля  
16:53
У Кам’янці-Подільському оштрафували поліцейського за одержання 50 гривень Правоохоронец... 
16:08
Депутати обласної ради обрали нового керманича хмельницького аеропорту Кілька кадрових п... 

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21