Війна за справедливість: у селі Кузьмин Красилівського району люди повстали проти орендаря місцевого ставу

Вівторок, 06 грудня 2016, 16:32
Кажуть, останній, роками користуючись найбільшою в області водоймою і заробляючи мільйони, платить за неї копійки. За майже 800 гектарів цьогоріч, до прикладу, віддав 92 тисячі гривень. А мав би поповнити бюджет майже на півтора мільйони, каже сільський голова. І додає, це – не єдині претензії села до орендаря водойми. Не маючи жодних дозволів, той щорічно спускає її спускає, через що у криницях зникає вода. А ще – користується не своїми гідротехнічними спорудами, не пускає людей рибалити та й, взагалі – робить, що хоче.
Конфлікт – селяни – орендар ставу – розпочався ще в вересні місяці. Тоді, кажуть місцеві, зібралися, аби попросити пана не спускати воду. Останній прохання почув і забув. Тож, в криницях почала зникати вода.
Дещо пізніше ситуація загострилась. Цьогоріч при спуску води на дамбі зірвало шлюзи. Гідротехнічна споруда не витримала напору води, бо роками не ремонтується, каже сільський голова. І додає, їх орендар – знаний на всю область «Хмельницькрибгосп» ледве не спричинив екологічної катастрофи.
Ставок, яким користується підприємство ще з 2000 року – найбільший в області. Крім того, водойма– об’єкт природно-заповідного фонду, бо є орнітологічним заказником місцевого значення. На таких, здається, за законом, взагалі господарську діяльність проводити не можна. Та й робити будь що без відповідного на те дозволу– злочин. Хоча, здається, «Хмельницькрибгоспу» те не стосується, каже сільський голова. Адже, мало того, що на водоймі роблять що хочуть – ще й не хочуть платити за користування землею.
  За майже 800 гектарів орендованих земель цьогоріч до сільського бюджету надійшло лише 92 тисячі гривень. Зважаючи на суму боргу, місцева влада уже звернулася до правоохоронних органів. Наразі чекають результату.
  
Сільський голова додає, несплата коштів та спуск води – не єдині прогріхи орендаря водойми. Коли почали розбиратися – що, коли і кому давали попередники, віднайшли неочікуваний документ. Переконує, гідротехнічні споруди за ним – не приватні, а комунальні – і досі перебувають у власності територіальної громади Кузьмина. Звідки «Хмельницькрибгосп» взяв інші, за яким 52 об’єкти належать йому, владі населеного пункту залишається лише здогадуватись.
Сільський голова додає, аби розібратись і в цьому питанні також будуть звертатись до правоохоронців. А поки власними силами та коштом у Кузьмині уже почали ремонтувати гідротехнічну споруду. Місцеві кажуть, коли закінчать – виставлять тут свою охорону. Орендаря до водойми допускати не будуть. Чекатимуть об’єктивного висновку правоохоронців, до нього самотужки наводитимуть порядок на власній землі.
Loading...

Новина дня

Несправне пічне опалення призвело до пожежі в будинку В Хмельницькому горіло. 13 грудня близько полудня на міський пункт рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку. Негайно на місце приїхало кілька підрозділів вогнеборців. Як з’ясувалось - горів дах приватної оселі.

Останні новини

10:48
Сердечні вітання    У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ... 
18:27
Несправне пічне опалення призвело до пожежі в будинку В Хмельницькому горіло. 13 грудня близько полудня н... 
11:33
На Хмельниччині за службове підроблення судять екс-посадовця відділу Держземагенства  
16:33
Протестувальники перекрили дорогу у Хмельницькому В неділю зранку мешканці хмельницького мікрорайону Озерн... 
15:39
Хмельницькі студенти проти стипендіальних змін (Фото) Студенти місцевих ВУЗів активно підписують звернен... 
14:46
Екологія Хмельниччини в помірно напруженому стані (Інфографіка) В Україні з'явився рейтинг забр... 
13:48
У школах Хмельницького зимові канікули триватимуть два тижні Цього разу, на відміну від осінніх, –... 
12:50
Радник Міністра юстиції України зустрінеться з хмельничанами Робочий візит триватиме протягом дв... 

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
14.12.2016 10:48
Момент Істини. Ефір від 12 грудня
  Гості студії: Тарас Случик - експерт Інституту політичної освіти; Іван Лукеря - експерт Укра...
14.12.2016 09:51
Про здоров'я. Запис прямого ефіру від 12 грудня
  Гість студії - начальник міського управління охорони здоров'я Борис...
13.12.2016 10:45
Спортцентр. Випуск від 12 грудня
  
13.12.2016 09:56