Два місяці до кінця року, а 40 % бюджетних коштів зависло в повітрі, або Чому громади не освоюють субвенційні кошти

143 мільйони на 39 громад – саме стільки коштів державної субвенції на розвиток інфраструктури отримали хмельницькі ОТГ в 2018-му. Лише 12-ть із них справились із задачею на відмінно – освоїли понад 80 % суми державного подарунку.

В основному за бюджетні кошти хмельницькі ОТГ латають діри – ремонтують освітні, культурні заклади, асфальтне покриття. Хоча, насправді, за них мали б робити те, що у майбутньому даватиме прибуток. До прикладу, створювати комунальні підприємства. Деякі до цього уже дійшли – наразі проводять закупівлю спецтехніки. Такі ОТГ, до речі, серед тих, хто не освоїв бюджетні кошти. Правда, не приховують в адміністрації, далеко не зі своєї вини.

Серед найбільших штрафників в обласній адміністрації називають лише 2 громади – Лісогринівецьку та Маківську. Голова останньої не приховує, проблеми мають, в основному через бюрократію. Наразі реалізовують кілька проектів. Перший розробляли ще в році минулому – його уточнюють через зростання цін. Як тільки папери будуть готові, бюджетним подарунком одразу скористаються. Та ж сама ситуація і з другим. В паперах – помилка – наплутали із назвою.

В ОТГ обіцяють, до кінця року дармові кошти обов’язково використають.

До речі, на те, що громади спрацюють і до кінця року таки використають виділені на них бюджетні кошти сподіваються і в адміністрації. Адже, інакше, мільйони повернуться у держбюджет, а громади залишаться без таких необхідних соціальних та комунальних благ.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...