Всі проблеми на сто відсотків залежать від фінансування

Середа, 20 березня 2013, 11:37
Євген Капцевич
начальник державної інспекції нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки територіального управління Держгірпромнагляду в Хмельницькій області
Є декілька напрямків роботи нашої інспекції: газова промисловість, енергетична, хімічна, будівельна галузі, котлонагляд і підйомні споруди, а також гірничорудна промисловість. За кожною галуззю закріплені окремі інспектори.
В сфері, де працюю є багато проблем, що потребують нагального вирішення. Найбільше ускладнень в тих галузях, що найменше фінансуються. Найвідсталіші галузі - це комунальне та сільське господарство. Ще при радянській владі так було – начальників, які провинилися, направляли або в комунальне, або в сільське господарство.
Якщо розглядати комунальну сферу, то туди входять житлово-експлуатаційні контори, вони є власниками всіх ліфтів, опалення, вентиляційних каналів. Всі ці підприємства ми розглядаємо з точки зору наявності робіт або об’єктів підвищеної небезпеки. До прикладу, в ЖЕКах ми перевіряємо ліфти і димові канали, а також побутовий газ. Ми концентруємо увагу на тому, що може бути дійсно аварійно-травмо- та вибухонебезпечним.
Нещодавно проводилася всеукраїнська конференція ліфтових організацій. Тут прийшли до висновку, що в Україні стан ліфтового господарства – критичний та аварійно-небезпечний. З 95 тисяч ліфтів в житлових будинках, які є на Україні вже третина відпрацювала свій термін експлуатації (25 років). Після цього терміну потрібно або робити капітальний ремонт (30% заміна обладнання), або проводити модернізацію (70%), або повністю міняти (100% ). У зв’язку з тим, що у нас в державі немає фінансування, то знайшли таку альтернативну лазівку – експертне обстеження з висновком на подальшу експлуатацію. І таким чином продовжується експлуатація ліфта на три роки, а потім ще на три роки і так без обмежень. Цей варіант не вирішує абсолютно ніяких питань. Найкраще – це модернізація, капремонт, або ж заміна.
У Хмельницькій області 1817 ліфтів, з них 830 відпрацювали нормативний термін експлуатації. В 2003 році розроблена регіональна програма з покращення роботи ліфтового господарства в житлових будинках всіх форм власності. Вона передбачала створити реєстр ліфтів, які потребують ремонту, і за рахунок місцевого та державного бюджетів привести їх у відповідність. На жаль, це все лишилось тільки на папері. Фактично ні з місцевого, ні з держбюджетів грошей немає. Ми планували, що кожен рік будемо проводити заміну чи модернізацію як мінімум 65 ліфтів, щоб за 12 років можна було повністю їх переобладнати. Проте, через недостатнє фінансування фактично нічого не зроблено. В нас є ліфти, яким вже по 40 років. Чи вони небезпечні, залежить як його обслуговували. Це як людина носить капці, одна стирає їх за місяць, а друга носить десять років. Тут звичайно, присутній людський фактор – подивіться, є нові ліфти, а за 5-6 років з них зробили тихий жах – що можна відкрутити – відкрутили, подряпали, позаклеювали жуйками, наклейками. Африканське гетто відпочиває!
Ліфт коштує 250 тисяч гривень. Я при зустрічі з мешканцями кажу, що вам цього ж ніхто не дасть. Хіба ви, за ваші гроші собі його замовите?
Знаєте, всі звикли, що поки нічого критичного не сталося з ліфтами, то значить проблеми немає. Обірвався провід, світла немає – проблема, а ліфти собі їздять, то нехай їздять.
Є проблемні питання в будівельній галузі. На сьогоднішній день обсяг будівництва падає, в людей немає грошей, купити квартири не можуть, будівництво гальмується. Переходить в таке пульсоподібне явище – місяць будують, п’ять стоять. Знайшли клієнта – почали будівництво, гроші закінчились, будівництво призупинилося. І знов те саме – а це по-новій набираються люди, без освіти, досвіду роботи. Якщо може лопату тримати, значить йде на будівництво. Потрібно також сказати, що будівельна галузь – це галузь, яка найменше оновлювалася. Техніка вся стара, як будували 30-40 років назад, так і будують зараз.
Котельне обладнання також на 90 % відпрацювало нормативний термін експлуатації.
Газ в побуті. Це стосується, як правило, житлових будинках приватного сектору. Особливо в селах, де важко проводити належний контроль. Причини – самовільне переобладнання газових систем, відсутність вентиляційних каналів. Є ще така проблема – наявність пластикових вікон, вони не мають вентиляції. Ви ніде не побачите на пластикових вікнах кватирки. Я живу в дев’яти поверховому будинку і чую запах котлет, які смажать на сусідніх поверхах. Зараз ми змушуємо в нових будинках ставити на кухнях вікна з кватирками.
Всі проблеми на сто відсотків залежать від фінансування. Якби кошти виділялися належним чином, то багато проблем можна було б уникнути. Щастя не в грошах, а в їх кількості, без грошей нікуди – народитися без грошей не можна, померти теж, лікуватися без грошей не можливо, і навіть зробити собі маленьке щастя теж не реально. На сьогоднішній день все впирається в кошти.

Інші публікації автора

Три закони життя
12.03.2013 15:18

Читайте також

Сергій Лабазюк:
ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ №0985  17.04.2014 17:57
Сергій Лабазюк:
Нардеп: треба зупинити новий виток протистояння  18.02.2014 16:20
Сергій Лабазюк:
«Результату вдається досягати тільки завдяки співпраці з виборцями»   16.01.2014 17:37
Сергій Лабазюк:
Нардеп Лабазюк підтримав постанову КПУ про відставку уряду  19.12.2013 12:57
Сергій Лабазюк:
Головне, не довести країну до розколу і кровопролиття   03.12.2013 15:50

Ексклюзив

Концерт на підтримку української армії
  Гурт "Мотор'ролла"
18.12.2014 11:32
Концерт на підтримку української армії
  Гурт STANZA
18.12.2014 10:07
Спортцентр
  Випуск від 15 грудня 1. Поразка Спортлідера+ від Урагану 2. Огляд інших матчів 10-го туру...
16.12.2014 09:56
Позиція
  Про новий Парламент і ситуацію на сході
10.12.2014 18:21