Навчити рятувати життя іншим

Четвер, 11 вересня 2014, 18:07
Сьогодні в центрі міста хмельничани робили штучне дихання і масаж серця манекену. Врятувати життя умовному потерпілому вдалось не всім.
Біля кінотеатру Шевченка містяни спостерігали незвичну картину. Манекен на асфальті, умовно-без ознак життя, поруч на дошці заклик - надати йому першу допомогу. Так обласна організація Червоного Хреста в рамках Всесвітнього дня першої допомоги вийшла до людей-- навчити рятувати життя іншим.
Попри актуальність акції, хмельничани, традиційно, активними не були.
Поки наш бездиханний герой чекав на першу допомогу, люди міряли собі тиск.
Рятівників для потерпілого нам довелось буквально тягнути за руки. Студентка Марина досвіду штучного дихання рот в рот ще не мала.
На поміч дівчині прийшла пані Ольга. Інструктор з надання першої допомоги вчить: для початку потрібно поцікавитись станом потерпілого, одночасно зателефонувати у швидку, якщо людина непритомна - звільнити її грудну клітку від одягу і визначити чи вона дихає, якщо ні-перевірити ротову порожнину на наявність сторонніх предметів чи рвотних мас, очистити їх своїми пальцями, закинути назад голову постраждалого. Власні руки також варто захистити від попадання на них крові потерпілого.
Якщо Марина після фахового інструктажу повторить все без помилок, на манекені загориться зелений індикактор - життя нашого героя врятоване.
Ці хлопці-студенти-майбутні медики, на перерві між парами вийшли на каву. Відкласти сієсту просимо ми і кличемо показати нам майстер-клас. На передову однокурсники посилають Руслана.
За мить хлопець зібрався і кинувся рятувати манекену життя.
Проте, як справжній лікар-Руслан все зробив для порятунку пацієнта і вистражданий зелений вогник таки загорівся.
Надавати першу допомогу мають вміти усі-переконують медики. Не лише на війні можуть знадобитись такі знання. Ця жінка підійшла до червонохрестих з особистою проблемою, її тітка страждає на епілепсію. Як допомогти їй допомогти інструктор охоче демонструє
Пані Ольга також поділилась простими правилами надання першої допомоги в транспорті.
Для усіх, хто хоче навчитись надавати першу допомогу, у Червоному Хресті організували спеціальні курси. Вони діють і на базі районних осередків.

Новина дня

Майбутні прикордонники присягнули Більше 170 курсантів Національної Академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького присягнули Батьківщині на вірність.

Ексклюзив

Спортцентр
  Авторська програма Богдана Любиченка про спорт
08.09.2014 16:17
Прогарама "Позиція"
  В яких умовах наші прикордонники захищають країну?
05.09.2014 15:44
Програма "Позиція"
  Андрій Садовий про ГО "Самопоміч"
04.09.2014 18:11
Моє хобі
  Малюнок на піску
03.09.2014 08:36