Хмельницька міськрада програла у “вишці” справу зі знесення багатоповерхівки над Південним Бугом

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 12:46
Прокуратура Хмельницької області та Хмельницька міська рада, які оскаржували у Вищому господарському суді України постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 13 червня 2016 року у справі “Ультрасервіс”, зазнали фіаско.

Про це свідчить постанова “вишки” від 19 жовтня.

Суд вважає, що Хмельницька міська рада протягом 20 років вчиняла дії,  які сприяли спірному будівництву на вулиці Нижній Береговій, 2/4Б, за яким нині стоїть ПП “Ультрасервіс”. Зокрема, з метою здійснення  цього будівництва земельна ділянка на підставі укладених договорів двічі передавалась в довгострокову оренду, забудовникам надавалось право провести відповідні дослідження, затвердити проект будівництва та необхідну містобудівну документацію, після чого органом місцевої влади, у передбачений законодавством спосіб  двічі приймались рішення пов’язані з наданням дозволу на це будівництво.

“Зміна свого ставлення до зазначених дій через 20 років та визначення зазначеного будівництва як самовільне не відповідає обставинам справи та не може не може вважатися обґрунтованим втручання у мирне володіння майном”, – переконаний суд.

Також “вишка” не погодилася з позицією Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області, яке спочатку зареєстровало декларацію про початок виконання будівельних робіт – будівництво бази відпочинку із поліпшеними апартаментами та кімнатами гуртожиткового типу на Нижній Береговій, 2/4Б, а потім скасувало.

ult3

“Скасування рішення, на підставі якого між сторонами вже виникли певні правовідносини, також суперечить принципу правової визначеності, що у своїй практиці використовує Європейський Суд з прав людини (наприклад, справа “Рисовський проти України” від 20.10.2011, заява №29979/04). Згідно з цією практикою, принцип правової визначеності проявляється у стабільності політичних і правових рішень, тобто стабільність та цілісний характер законодавства, здійснення адміністративної і судової практики на основі закону відповідно до принципу верховенства права”, – сказано в рішенні суду.

Колегія суддів ВГСУ заявила, що позивачами не доведено, що втручання у мирне володіння майном відповідає інтересам суспільства.

“Щодо посилання на те, що будівництво має негативні екологічні наслідки  слід зазначити, що відповідно до матеріалів, справи сусідні земельні ділянки також забудовані. Судом апеляційної інстанції не встановлено наявність негативного впливу, а також того, що  знесення саме  спірного незавершеного будівництва буде відповідати принципу дотримання “справедливого балансу” між суспільним інтересом та правом особи на мирне володіння майном”, – підсумовує касаційна інстанція.

Таким чином, Вищий господарський суд залишити без змін постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 13.06.2016 року.

Як писав НГП, Господарський суд Хмельницької області 25 квітня 2016 року зобов’язав знести самочинно побудоване незавершене будівництво бази відпочинку із поліпшеними апартаментами та кімнатами гуртожиткового типу на вул.Нижній Береговій, 2/4Б у Хмельницькому за рахунок приватного підприємства “Ультрасервіс”. Колегія суддів Рівненського апеляційного господарського суду скасувала це рішення.

Довідка НГП. 27 січня ц.р. Хмельницька міська рада відмовилася від поновлення договору оренди землі ПП “Ультрасервіс”, що на вулиці Нижня Берегова, 2/4-Б площею 3800 кв. м.

Прокуратура Хмельницької області виявила факт зловживання службовим становищем посадовими особами управління архітектури і містобудування Хмельницької міської ради, реєстраційної служби міськрайонного управління юстиції в інтересах приватного підприємства, що спричинило тяжкі наслідки державі.

За даними Єдиного державного реєстру, заснивником і бенефіціаром ПП “Ультрасервіс” виступає Ольга Плейзор з Хмельницького.

НГП

Loading...

Новина дня

Хорват із українською душею Він приїхав в Україну з початком збройної агресії Росії. Хорват – Денис Шелер – майже два роки воює на передовій. Розвідник «Азову», за його плечима чимало успішних військових операцій. Нині у Дениса відпустка - і він подорожує Україною. У Хмельницькому зупинився усього на кілька днів. Каже, скоро потрібно повертатися на службу.

Ексклюзив

Тележурнал ”Відродження”. Випуск 27
  
31.10.2016 15:16
Програма "Старокостянтинівська епопея ". Частина 1
  
31.10.2016 14:17
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
31.10.2016 12:31
Підсумковий випуск новин від 30 жовтня
  Народила і викинула в смітник, Потапу і Насті не дали виступити та українське кін...
31.10.2016 11:37