На Хмельниччині споживачі крадуть газ

П'ятниця, 19 травня 2017, 09:59
Більше сотні випадків незаконного споживання газу виявили минулого опалювального періоду працівники "Хмельницькгазу".

Впродовж опалювального періоду 2016-2017 років "Хмельницькгаз" зафіксував 116 фактів незаконного споживання газу, повідомляє Depo.Хмельницький за інформацією прес-служби відомства.

З-поміж порушень - 74 втручання в роботу лічильників та 6 самовільних врізок в систему газопостачання, з яких значна частина у приватному секторі. Окрім того, фахівці компанії встановили 36 випадків самовільного відновлення споживачами газопостачання.

Порушники завдали державі збитків на суму приблизно 700 тис. грн.

Левову частку крадіжок виявляють під час зняття лічильників на державну повірку або під час самої повірки приладів. На цьому етапі працівники "Хмельницькгазу" візуально перевіряють цілісність лічильника та пломб, їх відповідність заводу-виробнику, а також цілісність лічильного механізму. При виявленні видимих пошкоджень, прилади обліку відправляють на державну експертизу, де підтверджуються або ні факти втручання в його роботу з метою зменшення показань.

Часто до незаконного використання газу вдається категорія споживачів, яким припинили газопостачання через багатотисячні борги. Лише за останній період виявили шість врізок до підземних газопроводів, та ще більш як три десятка самовільного відновлення газовпостачання. Усіх порушників відключили від газу, а відповідно до Кодексу газорозподільних систем їм нараховані штрафні санкції.

"Наші фахівці проводять постійні перевірки для виявленняя фактів крадіжок газу. Для цього застосовують найсучасніше спецобладнання: відеоінспекційні камери та трасошукачі. Воно дозволяє виявляти незаконні підключення навіть не відвідуючи помешкання споживача", - каже технічний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Олександр Лоб.

У компанії також наголосили, що такі несанкціоновані втручання в газову мережу не лише завдають збитків державі, але й становлять загрозу для оточуючих. Адже такі несанкціоновані підключення часто здійснюють некомпетентні "фахівці", що може стати причиною аварії чи вибуху.

Довідково. Відповідно до занододавства, для порушників, які незаконно споживають газ, передбачене застосування штрафних санкцій. Середній розмір відшкодувань може коливатися від 20 до 200 тис.грн. Після виявлення незаконних втручань, більшість порушників визнають свою провину і сплачують штрафні санкції, тому кількість судових позовів незначна. Якщо ж людина не визнає своєї вини, борги стягуються в судовому порядку, при цьому споживач заплатить ще й судові витрати.

Нагадаємо, щомісяця газовики Хмельниччини ліквідовують понад півтори тисячі витоків газу. Аби упередити аварії на газопроводах регіону, фахівці компанії двічі на місяць проводять їх повне обстеження.

Loading...

Новина дня

Хмельницькі правоохоронці вчергове відправились на Схід Хмельницькі правоохоронці вчергове відправились на Схід. 35-ро спецпризначенців мають змінити своїх колег, котрі, відслуживши 2 місяці, вже в середу повернуться додому. За традицією провести поліцейських у добру путь прийшли рідні, близькі та керівництво.

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
30.05.2017 13:45
Підсумковий випуск новин від 28 травня
  Замість слідчих – детективи, в честь героїв – димові шашки та як громада впливає...
30.05.2017 12:56
Про здоров'я. Запис прямого ефіру від 29 травня
  Гість студії - ортопед-травматолог ХМП №1 Віталій Теслюк...
30.05.2017 11:58
Авторська програма Богдана Любиченка "Спортцентр"
  Випуск від 29 травня
30.05.2017 10:50