Хто платить – той замовляє музику: влада міста виставила свої вимоги до ПТУ

П'ятниця, 28 квітня 2017, 18:08
Оптимізація, чітке обгрунтування регіонального замовлення і передача майна профтехзакладів в комунальну власність. Це – основне із того, що хоче отримати керівництво обласного центру від училищ. Якщо ті підуть назустріч, обіцяють і далі фінансувати ПТУ. Інакше – без варіантів.
Чиновники міста та області, представники ПТУ та громадськість зібралися вкотре, аби поговорити про долю професійно-технічних навчальних закладів. Нагадаємо, раніше тим же складом усі присутні зустрічалися рік тому, керівництво обласного центру каже, говорили-балакали, а віз і досі там. Зважаючи на це мер вирішив поставити вимоги.
Міські чиновники констатують, фінансування ПТУ, котре рік тому з легкої руки керівництва країни передали на місця, в тому вигляді в якому є для бюджету – непосильна ноша. Один учень ПТУ, до прикладу, обходиться казні у більш, ніж 30 тисяч гривень. А це – чимало.
У копійку місту, кажуть чиновники, влітають не лише учні, а й вчителі ПТУ. Навантаження на одного педагога в профтехзакладах – близько 8 учнів. Це при тому, що середній показник по школах – від 11-ти і більше. Додають, цю ситуацію також треба вирішити. Яким чином – пропонують подумати спільно. Так само, переконані, слід повирішувати і з регіональним замовленням. Не приховують, його підписуватимуть лише в тих межах, в яких потрібно, власне, обласному центру. Адже, деякі професії – такі як оператори комп’ютерного набору, секретар, бармен, перукар та інші місту просто не потрібні, тому і платити за них з міської казни немає сенсу.
Наразі потратитись міські чиновники, кажуть, готові лише на тих, хто залишиться працювати в обласному центрі, таких випускників ПТУ в 2016-му було лише 63 %. І лише на ті спеціальності, які за даними роботодавців, потрібні.
Іще одна вимога, яку ставлять міські чиновники перед ПТУ – передача майна – стадіонів, гуртожитків та приміщень у комунальну власність.
Власне керівництво закладів і чиновники області дану вимогу, кажуть, розуміють. Переконують, віддати місту усе, що просять – лише «за», утім, на це, потрібно чимало часу. Майно спершу держава має передати на область, а потім область на місто – іншої процедури поки не існує. Наразі, додають, уже збирають необхідні документи. Серед них – так зване техніко-економічне обгрунтування – документ, котрий, по суті, і виконає половину з умов, поставлених містом. Відтак, його пропонують опрацьовувати спільно.
Спільно, переконані в області, варто подумати і над оптимізацією ПТУ. І над визначенням регіонального замовлення, і над тим самим фінансуванням. Кажуть, наразі в Кабміні є постанова, котра визначає перелік професій, за які з наступного року почне платити держава. Серед них, до речі, і тістороб, і токар, і фрезерувальник, котрі так конче потрібні місту. Відтак, ділити учнів профтехзакладів на «своїх» і «чужих» поки не варто.
Loading...

Новина дня

Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч приватних перевізників міста і владних структур обласного центру. За кілька годин дискусії обговорили чимало важливих питань. Приватників найбільше турбують нелегали, які забирають і без того малі заробітки. А представників владних органів цікавила якість перевезень.

Останні новини

17:49
Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч при... 
17:41
В центрі Хмельницького комунальні служби демонтували будівельний паркан Демонтувати -... 
16:20
Змагання між школярами у знаннях правил дорожнього руху У Хмельницькому патрульні та влада міста влашту... 
12:55
17-річна мама з Хмельниччини пограбувала дорослого чоловіка Дівчина знайомилася з чоловіками через с... 
11:48
Кава як мистецтво: вже цими вихідними у Кам’янці-Подільському - ароматний фестиваль  
10:49
Сердечні вітання    У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ... 
17:43
Троє на старенького: у Летичеві затримали групу зловмисників, які грабували пенсіонерів  
15:37
Трагедія у прикордонній академії Трагедія в навчальному закладі. Другого травня в спортивному залі Національної академії ... 

Ексклюзив

Момент Істини. Ефір від 9 травня
  Гість студії - координатор руху "Чесно" у Хмельницькій області Олег Черненко...
10.05.2017 15:02
Тележурнал ”Поруч один одного”. Випуск 57
  
10.05.2017 12:42
Авторська програма Богдана Любиченка "Спортцентр"
  Випуск від 9-го травня.
10.05.2017 09:57
Програма “Свят коло”. Подільська вишивка
  
05.05.2017 18:04