В «Атлантиді» відкопали скелет ведмедя часів «льодовикового періоду»

Понеділок, 15 квітня 2013, 15:48
Знахідці понад 300 тисяч років. За словами спелеологів, це вперше за всю історію в Україні знайдено скелет тварини в повному вигляді.
Під час експедиції в печері «Атлантида» хмельницькі спелеологи відкопали скелет ведмедя, який пролежав тут більше трьохсот тисяч років. Фахівці кажуть, що тварина померла від старості в період зимової сплячки. Вони вважають, що це міг бути знайдений ведмідь Денінгера - прабатько печерних ведмедів і наших бурих сучасників. А може бути, навіть етруський ведмідь - перший вид таких тварин на Землі.
Кістки прадавньої тварини лежали під товстим шаром глини. В цей час якраз у печері проходила експедиція членів хмельницького Спелео Клубу та відділу туризму і краєзнавства київського Будинку дітей та юнацтва.
«Головне завдання експедиції полягала в тому, щоб розширити і облаштувати проходи привхідної частини в новий район «Соборності» печери «Атлантида», які ускладнюють проходження спелеологів через низькі ходи та галерею», - сказав голова Хмельницького спелеологічного клубу Олександр Щербицький.
При поглибленні прокопу, під арочним склепінням, спелеологи натрапила на череп доісторичної істоти.


«Та це єдина наша знахідка. Окрім ведмедя, ми побачили також кістки інших тварин, в тому числі й зайця. А це означає, що саме тут відбувався початок зоопарку. Ще ми натрапили на залишки деревного попелу, що значить – тут була стоянка пітекантропів, тобто доісторичних людей», - розповідає Олександр Щербицький.
Варто також додати, що знахідка дала підтвердження тому, що в «Атлантиді» є нові не розкопані райони і за розмірами вона значно більша, ніж є зараз.
Скелет ведмедя ЕВА (так охрестили його спелеологи) відправлений у Чернівецький національний університет для подальшого детального вивчення.
 
Loading...

Новина дня

Льодовий хмельницький: комунальники знову в шоці Безкоштовна ковзанка для хмельничан. Після чотирьох локальних у Хмельницькому відкрили загальноміську.

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
03.02.2017 12:41
Тележурнал Відродження. Випуск № 49
  
03.02.2017 11:42
Тележурнал Відродження. Випуск № 48
  
02.02.2017 14:24
Досить! Запис прямого ефіру від 1 лютого
  Гість студії - Валерій Онісьєв - начальник Хмельницького відділу поліції....
02.02.2017 09:59