Українська революція. Паралелі історії

Четвер, 13 лютого 2014, 15:47
Четвертий місяць в Україні триває майданне життя. Події 2013-2014 року назавжди ввійдуть в історію не лише нашої держави, а й світу. Чим закінчиться революція поки що не береться прогнозувати ніхто. Втім фахівці проводять паралелі теперішніх подій з минулими. Та радять зробити висновки з історії, аби знову не наступити на ті ж граблі.
За три з половиною місяці в Україні подій трапилося більш ніж достатньо. Мирні протести переросли у войовничі наступи. Захоплення адміністрацій, масові арешти, репресії та загибель мітингувальників. Здавалося б нова революція спалахнула, як сірник. Однак фахівці кажуть, причини для її початку у суспільстві назріли давно.
Науковці беруться гортати сторінки історії. Паралелі подій 2013-2014 проводять з 1917-1920 роками. Тоді через важке соціально-економічне становище переважної більшості населення та піднесення українського духу розпочався національно-демократичний рух. За три роки політикам вдалося об’єднати державу, фактично проголосити незалежність та втратити її. Причин поразки тодішньої революції кілька, зауважують історики, втім виділяють одну з найголовніших – відсутність єдиного сильного лідера. Біля керма держави на початку 20-го століття по черзі стояли Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Сергій Єфремов, Павло Скоропадський. Історія повторюється. Єдності, як такої немає і серед сучасних політиків. Навіть серед лідерів опозиції. Головний урок, зауважують фахівці, який повинні засвоїти українці - це вміння йти на поступки та домовлятися.
Мудрий лідер може з’явитися у мудрому суспільстві. Адже представники влади – це вихідці з народу. Тому українцям необхідно змінювати суспільну свідомість – на цьому наголошують психологи. Та додають, хоч згідно досліджень, повне перезавантаження поглядів настає через сім поколінь. Пришвидшити цей процес можна. Якщо кожен не буде шукати причину проблем на стороні, а розпочне із себе.
Українці повинні навчитися бути відповідальними у своєму виборі.
Чим закінчиться сучасне протистояння в Україні ніхто прогнозувати не береться. Єдине що можна сказати твердо, аби в черговий раз не наступити на історичні граблі і владі, і громаді необхідно зробити правильні висновки. В іншому випадку українці за кілька років знову вийдуть на майдан. 
Loading...

Новина дня

Центр надання підримки учасникам АТО Вони допомогли майже п*ятьом тисячам армійців та їхнім рідним. У Хмельницькому з кінця 2015 року працює центр надання підтримки учасникам АТО. Звертаються сюди за сприянням в оформленні документів. Адже, часто, через бюрократію атовцям важко віднайти правду у владних кабінетах.

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
28.03.2017 15:48
Про здоров'я. Запис прямого ефіру від 27 березня
  Гостя студії - Лариса Притуляк - керівник Хмельницького обласног...
28.03.2017 11:37
Випуск програми Спортцентр від 27 березня
  
28.03.2017 10:44
Авторська програма Ганни Лернатович "Дорогою спасіння"
  Церква - це місце спілкування з Богом. ...
24.03.2017 15:24