Філософсько-політичні плакати

Понеділок, 09 лютого 2015, 11:28
До березня «мешкатимуть» у музеї історії міста Хмельницького.

Нині, під час непроголошеної війни, коли ворог не лише знищує фізично, а й веде інформаційну боротьбу за свідомість людей, музей історії міста Хмельницького вирішив запросити подолян на символічний екскурс в історію нації, аби усвідомити припущені помилки минулого та не допустити їх у майбутньому. У художній залі музею усі бажаючі зможуть побачити неординарні філософсько-політичні, історичні та соціальні плакати хмельничанина Юрія Гончаренка.

Автор називав свої роботи політичними замальовками – «графічним виразом реалій, страшніших за картинки». У своїх нотатках Юрій Гончаренко зазначав, що будь-який справжній твір мистецтва народжується з любові до життя, а його політичні замальовки – з неспокою за долю України та за майбутнє української нації. І хоча у 2013 році життя Юрія Гончаренка обірвалося, але його оригінальна образна мова продовжує жити у його плакатах, в яких він прагнув осягнути минуле та дійсність.

Представлені на виставці більше трьох десятків плакатів Юрія Гончаренка – це зведені у чітку візуальну формулу повідомлення, призначені українській нації для висновків і конкретних дій.



Аби привернути інтерес і увагу глядача, активізувати його сприйняття, націлити у потрібному напрямку свідомість і волю до дії Юрій Степанович використовував образотворчі метафори, загальнозрозумілі символи, співставляв різномасштабні зображення та події, що відбувалися у різних просторах.



Важливу роль в роботах відіграє характер шрифту і розташування тексту, яскраве умовне декоративне колірне рішення.




За словами родича автора плакатів Юрія Молдована, Гончаренко мав загострене почуття справедливості, завжди перебував у пошуках істини. Тому його символічних та простих зображеннях закладений глибокий філософський зміст.

Виставка плакатів Юрія Гончаренка, яка має символічну назву «Обгортки для мізків», працюватиме у музеї історії міста Хмельницького (вулиця Проскурівська, 30) до березня: з 9.00 до 18.00, перерва з 13.00 до 14.00. Вихідні – неділя, понеділок.
Газета "Є"
Loading...

Новина дня

Перша жертва патрульних: у Хмельницькому поліцейські застрелили зловмисника Ранок п’ятниці для жителів Тернопільської та Кам’янецької розпочався зі стрілянини. У передсвятковий день вибухали не феєрверки чи петарди – хмельницькі патрульні застосували табельну зброю. Таким чином вони намагалися затримати зловмисника на розі названих вулиць. Чоловік нападав на хмельничан із шилом. З ним же, коли ті прибули на місце, кинувся на поліцейських. Без сили втрихомирити його не вдалося, тож, правоохоронці почали стріляти.

Ексклюзив

Авторська програма Ганни Лернатович “В полі зору”
  50 років з дня відновлення Теофіпольського району ...
30.12.2016 18:04
Досить. Ефір від 28 грудня
  Гості студії - Андрій Бондаренко - заступник Хмельницького міського голови; Альона Береза - голова ГО "Жі...
29.12.2016 09:58
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
28.12.2016 14:39
Момент Істини. Запис прямого ефіру від 27 грудня
  Гість студії - т. в. о. речника Управління патрульної поліції у...
28.12.2016 13:45