"Зоря" переживає своє друге народження

Вівторок, 01 грудня 2015, 18:17
Раніше відоме на всю Україну господарство «Зоря», що на Рівненщині, нині переживає своє друге народження.
З часів смерті його засновника – легенди аграрного комплексу держави – Володимира Плютинського, згасла і сама «Зоря». Наповнені вщент зернові склади спорожніли, а тамтешні працівники залишилися без копійки в кишені. Лише зараз, з приходом на поліські землі подільської агрофірми – Групи компаній «Вітагро» колись потужний механізм знову запрацював.
Завідуючий елеватором – Володимир Якута показує тепер вже не порожні, а битком набиті зерносклади. Свого часу він працював разом з Володимиром Плютинським. Тоді, каже, востаннє і бачив таку «врожайну» картину у цих стінах.
Оживити мертве господарство на Рівненщину приїхали фахівці з Хмельниччини. Олександр Мельник донедавна працював агрономом у Чемеровецькому відділку «ВітАгро». Вже навесні – засіював сім тисяч гектарів Зорянської землі. Попри те, що тамтешній грунт відрізняється від нашого подільського, результатами врожаїв задоволений. Каже, наступного року у Вітагро планують зібрати більше. Для цього, додає, застосували відповідні технології.
За кілька місяців роботи на Рівненщині група компаній «Вітагро» завоювала прихильність майже двох тисяч тамтешніх пайовиків. Вони побачили реальні, ба більше – кардинальні зміни. Окрім вчасної та достойної виплати за оренду землі, аграрії підтримують людей соціально. Навесні вони підписали відповідну угоду з Зорянською сільською радою, що включає в себе 11 населених пунктів. У кожний, без виключення, тепер надходить вагома допомога.
Традиційно «Вітагро» організовує для своїх пайовиків свято «хліба». Це своєрідний звіт про зроблене, заразом – чудова можливість просто відпочити. Для жителів «Зорі» та навколишніх сіл аграрії теж улаштували гуляння. Окрім феєричного концерту, в якому взяли участь і Подільські зірки, нагородили цінними подарунками ветеранів праці та понад сотню учасників АТО.
Свято «хліба», кажуть місцеві жителі, у «Зорі» в новинку. Лише старожили крізь десятки років пригадують подібні заходи для селян.
У «Вітагро» кажуть, це народне свято покликане відродити забуті традиції та звичаї.
Свято «хліба», що народилося на Поділлі, поширилося не лише на Рівненщину, а й на Волинь. Там група компаній «Вітагро» теж розпочала свою діяльність. Вже найближчим часом аграрії планують обробляти більше земель. Для цього, кажуть, триває системна робота, котра згодом має перерости у високий результат.  
Loading...

Новина дня

30 богданівців повернулися додому з АТО 30 богданівців повернулися додому з АТО. З 29 березня вони несли службу на Сході, виконуючи завдання із охорони публічного порядку на звільнених територіях Донеччини. Незважаючи на те, що приїхали спозаранку, зустріти спецпризначенців зібралися рідні, друзі, колеги і керівництво Нацполіції краю.

Ексклюзив

Момент Істини. Ефір від 30 травня
  Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
31.05.2017 09:58
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
30.05.2017 13:45
Підсумковий випуск новин від 28 травня
  Замість слідчих – детективи, в честь героїв – димові шашки та як громада впливає...
30.05.2017 12:56
Про здоров'я. Запис прямого ефіру від 29 травня
  Гість студії - ортопед-травматолог ХМП №1 Віталій Теслюк...
30.05.2017 11:58