На Хмельниччині знову прогресує спалах Африканської чуми свиней

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 14:10
У райцентрі Летичів Хмельницької області ветеринарні служби зафіксували спалах Африканської чуми свиней (АЧС).

Про це НГП повідомив заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко.

“19 жовтня мешканець приватного будинку звернувся до ветеринарних служб з проханням відреагувати на загибель свиней, які він утримував. Після відібраних проб київська лабораторія підтвердила діагноз АЧС. Наразі з цього підсобного двору утилізовано 7 голів свиней”, – зазначив посадовець.

Кальніченко наголосив, що в осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, працівники ветслужби організували обхід домогосподарств у 3-кілометровій зоні від місця виявлення збудника.

Також перевіряються версії завезення збудника АЧС на територію Хмельницької області.

Як писав НГП, в підсобному господарстві одного з жителів села Гірчична Дунаєвецького району Хмельницької області з 3 до 10 травня 2016 року загинуло 7 із 14 свиней, про що він повідомив у районну службу ветеринарної медицини. Діагноз АЧС було встановлено за результатами лабораторного дослідження тканин загиблих тварин.

Через спалах вірусу АЧС на забій у примусовому поряду відправлено 151 свиню з господарств населення.

Довідково. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів`я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.

НГП

Loading...

Новина дня

У Хмельницькому продовжують допомагати переселенцям зі сходу Вже близько двох років до Хмельницького приїжджають переселенці зі сходу України. Люди залишають тимчасово окуповані території і починають життя в новому місті. Більшість цих людей не мають куди повертатися. Вони покинули все, вони не мають житла та роботи. В Хмельницькому переселенцям допомагають влада, волонтери та прості громадяни.

Ексклюзив

Момент Істини. Запис прямого ефіру від 1 листопада
  Гість студії - заступник Хмельницького міського голови Анат...
02.11.2016 09:59
Тележурнал ”Відродження”. Випуск 28
  
01.11.2016 16:02
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
01.11.2016 14:08
Про здоров'я. Запис прямого ефіру від 31 жовтня
  Гість студії - Володимир Монастирський - головний уролог Департаме...
01.11.2016 13:19