Стародавній Меджибіж: хто берегтиме культурну спадщину?

П'ятниця, 24 лютого 2017, 16:08
Меджибізька фортеця, торгові ряди та єврейський некрополь. На Хмельниччині налічується більше трьох тисяч пам’яток культурної спадщини. Значна частина з них – на території стародавнього Меджибожа. Щоправда, берегти історичні пам’ятки нікому. Місцева влада не тільки не примножує, а й занехаює надбання минулого. Принаймні, так вважають культурники області. У посадовців – своя правда.
Меджибізька фортеця, каплиця-ротонда та замчище «Ракочі». У спадок місцева громада отримала унікальні надбання історії та культури. Щоправда, берегти їх нікому. Влада містечка не тільки не примножує, а й занехаює надбання минулого. Принаймні, так вважають культурники області. Кажуть, кожна пам’ятка охороняється договором. У Меджибожі такі документи підписуються, та не дотримуються.
Місцева влада не відхрещується. Кажуть, роботу щодо збереження пам’яток проводили, щоправда недостатньо.
Аби знайти порозуміння та спільними зусиллями берегти спадок, влада, громада та культурники зібралися на слухання. Як підсумок – прийняли резолюцію.
Тепер, кажуть посадовці, співпраця з культурниками буде. Переконують, у розвитку містечка як туристичного, зацікавлені у першу чергу.
Аби містечко розвивалося воліють і місцеві жителі. Ті ж бо, взагалі бачать Меджибіж туристичним центром Європи.
Для розвитку потрібно мати чіткий план. Поки що Меджибіж не спромігся мати ані генерального, ані історико-архітектурного опорного плану. Останній, до слова, - основа збереження культурної спадщини. Тому, наполягають пам’яткоохоронці, спочатку треба розробити саме історико-архітектурний план, а потім - генеральний.
Ці документи - ніщо інше, як основа великої роботи. Щоправда, над їх реалізацією повинні працювати усі: і влада, і громада, і представники культури. Якщо ж ні, то і ці плани, подібно охоронним договорам, стануть просто папірцями у шухлядці котрогось чиновника.
Loading...

Новина дня

Податковій міліції – ні. Народні обранці відмовилися голосувати за законопроект, що передбачав відновлення цієї структури Закон про спадщину, чи спроба відновлення податкової міліції. Одним із «нашумілих» законопроектів 23 лютого став закон про спадщину. В пояснювальній записці йдеться, що саме цим законодавчим актом скасовується оподаткування і здійснення грошової оцінки спадкоємцями першої та другої черг. Проте не все так просто. Окрім того, одним із пунктів даного закону пропонувалося відновити діяльність податкової міліції.

Ексклюзив

Момент Істини. Запис прямого ефіру від 23 лютого
  Гості студії - журналісти Неля Шпулак та Володимир Гординський...
24.02.2017 12:34
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
24.02.2017 11:41
Програма “Свят коло”
  Українська пісня - одна із святинь нашого народу.
24.02.2017 10:47
Тележурнал ”Відродження”. Випуск № 53
  
24.02.2017 09:59