Сільгоспвиробники не довіряють страховим компаніям

Середа, 02 липня 2014, 16:45
Змінити ситуацію покликаний Міжнародний проект Світового банку.
У понад 50% збитках від втрати урожаю – винна погода. Якщо з хворобами, шкідниками та бур’янами селяни ще якось можуть боротися, то проти примх природи хлібороби безсилі. Цивілізовані країни свої угіддя, як транспорт чи здоров’я доручають страхівникам. Наші ж аграрії з недовірою ставляться до такої перспективи. Змінити ситуацію на ринку агрострахування береться Світовий банк.
Неналежний розвиток агрострахування в нашій державі працює не на користь сільгоспвиробників. Аби виростити та захистити врожай землероби лишаються сам на сам з природніми катаклізмами. В умовах стихійних явищ стратегії поведінки на полях у землеробів обмежені. 
Непросту ситуацію на агростраховому ринку фахівці пояснюють недовірою виробників сільгосппродукції до пропонованих компаніями контрактів. В таких паперових домовленостях завжди існують підводні камені, адже обидві сторони хочуть зберегти бізнес. При цьому позитивні приклади співпраці селянами замовчуються, кажуть чиновники.
Сприяти розвитку агрострахування в Україні покликаний міжнародний проект Світового банку. Вже зараз обговорення залучено фахівці у 14 областях нашої країни. Не винятком є і Хмельниччина. Наша область у минулому році трьохмільйонним намолотом зерна довела - на Поділлі є всі передумови для виходу у світові лідери постачальників збіжжя. Щоб механізм прозорого страхування запрацював - і виробники, і страхувальники мають домовитися про правила чесної гри та прийнятних тарифів. Законодавчим підґрунтям у цих домовленостях має забезпечити держава.
Реалії цьогорічного страхового ринку не надто втішні. З 24 компаній з ліцензіями страхування сільськогосподарської продукції займається лише половина. В розвинених в аграрному відношенні країнах рівень страхування складає понад 60 відсотків, а в Україні – лише 5. Фахівці це пояснюють тим, що виробники сумніваються чи повернуть гроші. Наприклад - під час повені у 2008 році державою було виділено 20 мільйонів для відшкодування збитків селянам. Суди по поверненню цих коштів тримають і досі.

Новина дня

Через побиття Надії Кнець депутати міськради зібрались на сесію Вбивство мера міста Кременчук, обстріл будинку львівського міського голови – здається, війна потроху підкрадається і до нас.

Останні новини

14:59
Хлібороби Хмельниччини намолотили 1 млн. тонн зерна Станом на 1 серпня аграрії Хмельницької області намолоти... 
14:01
Бійці міліцейського спецпідрозділу «Богдан» знову готуються до АТО Зараз вони вправляються у... 
13:10
Хмельничан запрошують на виставку чернігівського фотографа Микола Турчин презентуватиме серію пейз... 
12:46
У Хмельницькому жінки дарували квіти незнайомкам На майдані Незалежності декілька представниць прекрасної ст... 
12:31
У Чорному морі втопився турист зі Старокостянтинова Чоловік приїхав відпочити, натомість знайшов смерть.... 
12:06
Хмельницькі козаки зібрали для бійців АТО понад 6 тисяч гривень Для бійців 8-го полку спеціального... 
11:53
У Кам'янці-Подільському затримали молодика, який убивав самотніх пенсіонерок Правоохо... 
11:31
У Хмельницькому на концерті зібрали 40 тисяч гривень для спецпризначенців Понад чотири го... 

Ексклюзив

Ще один військовослужбовець з Хмельниччини потребує вашої допомоги
01.08.2014 15:49
Хмельницький спецпризначенець Олександр Петраківський у комі. Потрібно 150 тисяч євро
01.08.2014 15:46
Благодійний фонд "Надія" закликає хмельничан підтримати захисників України
За ініціати...
31.07.2014 17:57
Народні депутати та підприємці про законопроект, яким вводиться ПДВ для селян
31.07.2014 16:15