Патронат над дитиною. На Хмельниччині з’явилася нова соціальна послуга для вразливих сімей

Альтернатива інтернатам. На Хмельниччині з’явилася нова соціальна послуга для вразливих сімей – патронат над дитиною. В Україні вона діє вже кілька років, щоправда до Хмельниччини дійшла  тільки зараз.

Більше ніж десять патронатних родин мають Черкащина, Кіровоградщина та Харківщина. На Хмельниччині поки що немає жодної, втім охочі є у Гуменецькій ОТГ та у Шепетівському районі. Ці сім’ї спочатку пройдуть навчання, а вже потім зможуть бути патронатними вихователями.

Патронат над дитиною передбачає догляд та виховання дитини у родині патронатного вихователя та той час, поки біологічні батьки долають складні життєві обставини. Перевагою соціальної послуги є те, що дитина залишається у своїй громаді і поки живе у патронатній родині з її біологічною сім’єю працюють фахівці.

Якщо біологічна сім’я за три місяці не впоралася з життєвими проблемами, дитину не повертають. Вона у патронатній родині перебуватиме ще три місяці. Якщо і через півроку біологічні батьки не виправилися, дитині шукають нову сім’ю. У цей же час патронатні родини можуть брати дітей з інших вразливих сімей. За соціальну послугу вони отримують кошти від держави.

Патронатна родина отримує майже 10 тисяч зарплати щомісяця, кошти на дитину та професійну підтримку. Щоправда, стати патронатними вихователями можуть не усі.

Якщо родина відповідає усім критеріям, її навчають, а далі патронатні вихователі чекають на перших гостей у своєму домі, для яких хоча би на три місяці чи півроку стануть парасолькою від негараздів.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...