Децентралізація по-подільськи: Хмельниччина краща в державі за темпами об’єднання

90%  власних надходжень і лише 10 – допомога від держави. Такий вигляд має бюджет   Розсошанської ОТГ. Громада вважається однією з найбагатших в Україні і реверсною – тобто тут не чекають грошей з бюджету, а самі наповнюють держказну.

Гарний бюджет дозволяє потрохи самостійно ремонтувати  дороги і не тільки.

У Хмельницькому центрі розвитку громад кажуть, комунальні проблеми – це перше, за що взялися  ОТГ одразу після об’єднання. Однак, з-поміж купи побідних проблем найактивнішим вдалося віднайти і свою унікальність. Особливо успішно це вийшло, як не дивно, у маленьких територіальних одиниць.  До прикладу,  Жванецька ОТГ перша оптимізувала систему освіти, а в  Сатанові за три роки проклали 52 кілометри водогонів.

Те, що на Хмельниччині «казка», побачили і в Мінрегіонбуді. Власне, наша область очолила всеукраїнський рейтинг процесу децентралізації. До уваги бралися не лишень кількісні показники, а й якісні. До прикладу, наші ОТГ нарешті навчилися ефективно, майже 100%-во  засвоювати субвенційні гроші, ба більше – шукати додаткові фінансові джерела.

А ще у центрі розвитку громад фіксують зміни у свідомості населення. До процесу розбудови залучать буквально усіх, від старого до малого.

До слова, у майбутньому в області за перспективним планом має бути 62 ОТГ. Нині 45-ть. А 2019 рік – дедлайн  добровільного злиття, далі буде примусово. Утім, експерти заспокоюють, лякатися цього не варто. За три роки об’єднавчих процесів на Хмельниччині з’явилася «дорожня карта» децентралізації, тому так складно, як на початках, не буде.  Водночас, у 2020 році ОТГ залишаться без надходжень від акцизу на пальне. Для багатьох невеличких громад  це болісний удар.

Тим часом у громадах кажуть,  з наповненням місцевого бюджету розберуться, головне, аби їм не заважали.

About Ексклюзив

Check Also

Featured Video Play Icon

Як у Хмельницькому працевлаштовують атовців?

За майже п’ять років війни на сході Україна отримала тисячі сучасних героїв. Частина з них ...