Хмельничани можуть платити за опалення втричі менше завдяки ідеям Тесла

Четвер, 11 вересня 2014, 14:15
З фізики ми пам’ятаємо, що будь-який двигун споживає більше енергії, аніж видає. А от хмельничанин переконує – винахід його компанії має ККД у 277%.

Такого не може бути – найчастіший коментар, який чує генеральний директор компанії-виробника Кірілл Селіхов та його колеги. Яким же чином прилад віддає більше енергії, ніж споживає?

«Ми не готові до цього, як і сто років тому»

Схема роботи ґрунтується на ідеях Ніколи Тесла, винахідника, який жив на початку минулого століття. Його вчення, присвячене вивченню енергії, було інноваційним для свого часу, і залишається таким у сьогоденні, переконує підприємець.

- Насправді все дуже просто. Тепло виробляє сама вода. Цими розробками починав займатися ще Тесла, в нього були подібного роду агрегати з коефіцієнтами і в тисячу, і в 10 тисяч. Межі немає. Ми знайшли записи, щоденники Тесли, звернули увагу на патенти і вивели ту суть, яка дала нам можливість втілити це в життя, - говорить Кірілл Селіхов. – Все це доведено, але люди ніби у темряві. Такий в нас менталітет. Не готові ми до цього, і те ж саме Тесла сказав ще сто років тому.

Альтернативне отримання тепла не вимагає ані витрат дорогого газу, ані дефіцитного вугілля. Працює установка від генератора току, а енергію виробляє за рахунок руху води.

- Ми маємо підтвердження. Буквально 18 серпня отримали листа від Національної академії наук України. Це протокол випробувань, завірений південно-східним крилом Академії. «Зафіксоване співвідношення між згенерованою теплоенергією та витраченою електроенергією складає 2,77 одиниці теплової енергії на одну одиницю витраченої електричної енергії.» З відомих аналогів по генерації тепла такого обладнання немає, - розповідає Кірілл Селіхов. – У всіх коефіцієнти 85%, а в нас виходить 277%. Це по тому, що задекларовано. Це виходить за рамки розуміння догматів звичайної фізики. Коефіцієнт корисної дії не може перевищувати одиницю. А в нас 2,77. Якщо складно повірити – вважайте, що це не коефіцієнт корисної дії, а коефіцієнт перетворення енергії – з кінетичної у теплову. Насправді у нас показники більші, але вони трохи побоялися піднімати температуру до 95, щоб не закипало.

«Установку можна збирати навіть в гаражі»

Автором винаходу є інженер з Харкова Андрій Слободянюк. Він займається розробкою понад 10 років. Кірілл Селіхов зізнається – почувши про розробку та побачивши, що вона працює, був вражений.

- Я давно цікавився всілякими інноваційними технологіями. Цікавлюся цим, займаюся езотерикою і вірю, що в житті все можливо. Все побудовано абсолютно не на тих законах, які нам диктували у школі і вишах, - говорить підприємець. – Все абсолютно інакше. Тому я з легкістю до цього поставився, повірив в це і переконався. Не повірити неможливо – крутиться, гріє – заміряли потужність. Я був вражений.

У тандемі хмельничанин та харків’янин працюють вже кілька років. Наразі отримують на ноу-хау міжнародний патент. А між тим налагоджують виробництво генераторів.

- Це зроблено в Україні і для України. Організувати виробництво у рамках нашої області не складає проблем. Технологія настільки проста, що її можна збирати у звичайному гаражі. Головне – знати як збирати, - говорить Кірілл Селіхов. – Ми почали з Харкова, на даний момент нашу пропозицію розглядає водоканал. Але на сході неспокійно. Ми націлені на даний момент поширювати цю технологію на Західній Україні, тому що тут більш-менш стабільна ситуація з постачанням електроенергії.

Чоловік зізнається – більшість до винаходу ставиться скептично. Хтось, на його думку, через небажання приймати нові знання, а інші – через вигоду.

- Ви розумієте, якщо всі користувачі перейдуть на альтернативні джерела енергії, то наші провладні азарови, ахметови загнуться від того, що ніхто не буде споживати електроенергію, яка виробляється на ТЕЦ, на АЕС, - говорить Кірілл Селіхов. – Вже давно є електромобілі, біопаливо. Але все це контролюється владою.

Для будинків і підприємств

Як переконує чоловік, генератор працює вже два роки. Його дію перевіряли на опаленні  офісного приміщенні у 2000 кв.метрів і у промисловому об’єкті до 1500 кв.метрів.

- В нас є заключення, є технічні умови. От, наприклад корпус науково-дослідницького інституту у Харкові площею у дві тисячі квадратів. За три місяці експлуатації ми їм зекономили 220 тисяч гривень. З нашою установкою вони витратили 173 тисячі гривень, а раніше опалення  їм коштувало понад 400 тисяч.

Якщо такими установками оснастити хмельницькі котельні, то світло буде значно дешевшим, впевнений гендиректор компанії-виробника.

- Наша мета – скоротити витрати на споживання електроенергії, тим самим зменшивши тарифи на опалення, як для населення, так і для підприємств. Наразі це промисловий агрегат, тому що споживаючи 37 кВт, виділяє кількість тепла, якої вистачає для обігріву до 1,5 тисячі квадратів. Це можуть бути дахові котельні, багатоквартирні будинки, склади, - говорить підприємець. – От якраз на днях ми будемо з Сергієм Івановичем (Сергій Мельник, Хмельницький міський голова – прим.авт.) говорити про можливість пілотного проекту у житловому фонді міста. Тарифи будуть значно нижче існуючих.

Думка експерта: показник правдивий, але випробування пройшли за ідеальних умов

Одним з тих, хто підписав протокол із засвідченим ККД у 277%, був доктор технічних наук, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Валерій Ведь.

От що пояснив науковець.

- Все це було виконано у технічних умовах. І ми це могли спостерігати протягом однієї години. Я думаю, для серйозних випробовувань потрібно значно більше часу, - говорить Валерій Ведь. – Вас здивував ККД у 277%? Мене також це дивує. Я до цього ставлюся дуже насторожено, але я свій підпис поставив, тому що цей агрегат працював протягом того часу, коли проводилося вимірювання. Все. Багато хто пише про те, що ККД досягає двохсот процентів, такі цифри зустрічаються у серйозних наукових виданнях. Я відразу це відкидаю, тому що такого не може бути. Оцей агрегат – так, я до нього також поставився з окремою часткою скептицизму, але оскільки він працював – я це засвідчив. Але він працював у ідеальних умовах, на спеціальній воді. Як він поводитиме себе у реальному житті, я не знаю. Складно сказати. До цього я з подібними агрегатами стикався лише у літературі. Це перший такого типу, який я бачив наочно. Чи змінилася моя думка щодо подібних агрегатів, після того, як я побачив його? Для цього не було достатньо часу. Через рік – якби він пропрацював хоча б рік – я б тоді міг сказати, і виклав би свої гроші, для того, щоб його придбати. Але оскільки він працював лише протягом години – ви ж розумієте, це ні про що не говорить.
«ВСІМ»

Новина дня

Майбутні прикордонники присягнули Більше 170 курсантів Національної Академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького присягнули Батьківщині на вірність.

Ексклюзив

Спортцентр
  Авторська програма Богдана Любиченка про спорт
08.09.2014 16:17
Прогарама "Позиція"
  В яких умовах наші прикордонники захищають країну?
05.09.2014 15:44
Програма "Позиція"
  Андрій Садовий про ГО "Самопоміч"
04.09.2014 18:11
Моє хобі
  Малюнок на піску
03.09.2014 08:36