Зовнішня торгівля українських регіонів: Хмельниччина «тягнеться» до Європи (ІНФОГРАФІКА)

Четвер, 18 грудня 2014, 12:23
Експорт товарів із Хмельниччини на європейські ринки перевищив ті, які йдуть до СНД.

Такі дані подає Європейська правда за підсумками трьох кварталів цього року. За підсумками ж І кварталу ситуація була зовсім іншою.

«В Україні майже не лишилося регіонів, які продають до держав СНД більше половини свого експорту. Таких областей нині є лише три - Сумська, Харківська та (увага!) Хмельницька. В той час як у Луганській та Донецькій областях європейська частка експорту перевищила «СНДшну», – так писало видання у вересні цього року. 

Статистичні дані, які наводить «Європейська правда», не публікуються Держстатом, а тому невідомі читачам. Разом з тим вони ілюструють, як реагують різні області України на відкриття ринку ЄС, а також на проблеми на російському ринку.

Якщо за підсумками 2013 року обсяг експорту в ЄС переважав над поставками в СНД всього в шести регіонах країни, то за півроку таких регіонів було вже 13. І це при тому, що автономні преференції ЄС діяли лише з кінця квітня, а отже, вони впливали (на зміну ситуації з експортом - ред.) лише частково. Статистика січня-вересня засвідчила продовження такої динаміки.

Тепер частка експорту в ЄС перевищує частку ринків СНД вже в 15 областях, а також у Києві. Зокрема, ситуація змінилася в Київській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Це лише підтверджує думку, що переорієнтація українського бізнесу на ринки ЄС - тривалий, але невпинний процес. Швидше за все, за підсумками всього 2014 року статистика буде ще більш показова.

За підсумками трьох кварталів цього року експорт товарів Хмельниччини до Європи склав 40,4%, проти 56,4% за підсумками першого півріччя, а на ринки СНД – 37,7% проти 31,3% відповідно.


Дані за підсумками І півріччя 2014 року



 


Дані за підсумками трьох кварталів 2014 року





Ситуацію з експортом в інших областях країни (підсумки першого півріччя та трьох кварталів) можна прочитати на «Європейській правді». 

Газета "Є"

Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21