У Хмельницькому відкрили різдвяну виставку ікон

Вівторок, 06 січня 2015, 14:25
Хмельничан та гостей міста запрошують побачити святкову виставку «Різдвяна зірка»

Свою третю персональну виставку представила художниця-іконописець Тетяна Цимбарецька.

Ще будучи дитиною Тетяна мріяла стати художницею. Після завершення художньої школи навчалася в училищі на художника-оформлювача. Розпочинала писати візантійські ікони, але стиль творчості кардинально змінився після подорожі Тетяни у Коломию.

-Ікона на склі для мене стала відкриттям коли я зайшла в зал коломийського музею, - розповіла художниця. – Я була вражена красою, різноманіттям кольорів і простотою малюнків, які були на склі. Саме тоді я зрозуміла, що це стане справою мого життя. Загалом в Україні ікони на склі почали активно писати в 17 столітті, в той час більшість звичних нам ікон на полотні не кожен міг собі дозволити купити. Тому в селах з’явилися майстри, які на склі писали свої роботи. До речі, такі ікони були свого роду першими розмальовками, образи та фігури на склі зображувалися лише чоловіками, а все інше могли розмальовувати жінки та діти. Ікони на склі не канонічні, їх не ставлять в церквах, але вони мають свою душу. Тобто таким чином, я проявляю через ікону своє бачення духовності.

Десятки робіт створених на склі можна побачити впродовж січня в холі ХОТРК «Поділля-центр».

 

Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21