С. Лабазюк: "Децентралізацією в Держбюджеті не пахне"

Вівторок, 13 січня 2015, 16:22
У лютому Державний бюджет має бути переглянутий в сторону поліпшення соціальної сфери, інакше країну чекає соціальний вибух. Про це заявив народний депутат, представник групи «Воля народу» Сергій Лабазюк під час брифінгу у Верховній Раді України.
Як зазначив політик, влада знову вдалась до старої практики, «коли прості українці повинні тягнути основний грошовий тягар».
За словами С. Лабазюка, насамперед про це свідчить те, що працівники бюджетної сфери та пенсіонери не отримуватимуть індексації.
Непросто у новому році буде виживати освітній галузі. Для ліквідації шкільних закладів тепер не потрібна згода територіальної громади, що є порушенням Європейської хартії про місцеве самоврядування. Скасовується пільговий проїзд для учнів загальноосвітніх шкіл та безоплатний довіз учнів, дошкільників та вчителів у сільській місцевості.
Урізані пільги на безоплатне користування житлом з опаленням й освітлення медикам, педагогам та працівникам культури у сільської місцевості.
Обмежено низку пільг чорнобильцям: безоплатний проїзд, оплата житлово-комунальних послуг, санаторно-курортне лікування. Скасовано безоплатний проїзд в усіх видах громадського транспорту для пенсіонерів, ветеранів війни і праці, дітей війни, жертв політичних репресій та нацистських переслідувань. Натомість у бюджеті на 2015 рік так і не знайшла відображення адресна допомога, яку анонсувала влада, як компенсацію за скасовані пільги.
Окрім цього, наголосив нардеп, безоплатним харчуванням у лікарнях (у т. ч. і швидкої допомоги) з цього року забезпечуватимуть лише інвалідів, малозабезпечених громадян, дітей-інвалідів та дітей-сиріт.
«Ми неодноразово чули, що основна ідея ухвалених змін до Бюджетного кодексу ‒ децентралізація, тобто, передача повноважень громадам з одночасною передачею додатково фінансового ресурсу з держбюджету», - зазначив С. Лабазюк. - За місцевими бюджетами дійсно закріплюють частину нових надходжень, а також відсотки відрахувань податків, які зараховувалися до держбюджету. Але водночас збільшуються частки відрахувань в центр платежів, які переважно залишалися на місцях: податок на доходи фізичних осіб, рентна плата за користування надрами. В той же час за громадами закріплюється величезний обсяг нових видатків, зокрема передається майже вся освіта, медицина, культура, дорожнє та житлово-комунальне господарство. Тобто, держава однією рукою дає додаткові повноваження, іншою – відбирає надходження. Як висновок, реальною децентралізацією в Держбюджеті не пахне».
При цьому нардеп додав, що проектом Держбюджетом усі очільники держави продемонстрували цілковиту неспроможність виконувати свої обіцянки.
Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21