Лабазюк пропонує громадам відкликати з ВР бездіяльних нардепів

Четвер, 30 квітня 2015, 13:54
Народні депутати з групи “Воля народу” (Сергій Лабазюк, Ярослав Москаленко, Віктор Развадовський) зареєстрували законопроект про внесення змін до Закону України “Про статус народного депутата України” щодо запровадження імперативного мандату для народних депутатів України.

Цей документ з’явився на парламентському сайті 27 квітня.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що “ідея імперативного мандату парламентарів не є новою для нашої країни, оскільки ще у Конституції СРСР та Конституції УРСР свого часу було закріплено право відкликання депутатів виборцями”.

Запровадження процедури відкликання народного депутата пропонується з таких підстав:

– систематичне невиконання депутатських обов’язків, визначених Законом України “Про статус народного депутата України” і Регламентом Верховної Ради України;

– пропуск народним депутатом України протягом року більше половини пленарних засідань Верховної ради України або/та її органів, до складу яких його обрано;

– невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам і положенням його передвиборної програми чи передвиборної програми партії, за списком якої його обрано;

– використання депутатського мандата в особистих чи корисливих цілях;

– не проведення зустрічей з виборцями по вибраному одномандатному виборчому округу.

Таким чином, право порушувати питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України, обраного по одномандатному виборчому округу належить виборцям відповідного виборчого округу, яке реалізується ними в порядку і формах, визначених цим Законом; право порушувати питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України, обраного по виборчих списках політичної партії, належить керівному органу політичної партії у порядку визначеному її Статутом.

Проведення дострокового припинення повноважень народного депутата України організовує Центральна виборча комісія.

Законотворці визначили процедуру, за якою можна буде відкликати нардепа, який обирався за мажоритарним округом. Спочатку це питання виноситься на збори виборців, яких зареєстраувалося не менше 300 осіб.

Пропозиція про дострокове припинення повноважень народного депутата України, прийнята на зборах виборців, після реєстрації утвореної на них ініціативної групи повинна бути підтримана не менш як 10 тисячами виборців відповідного одномандатного виборчого округу, а у загальнодержавному виборчому окрузі не менш як 100 тисячами виборців.

Рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається у десятиденний строк за поданням профільного парламентського комітету більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

НГП

Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21