Хмельниччина електронізує процедуру проведення тендеру

П'ятниця, 18 вересня 2015, 16:39
Комп’ютерні технології як загальнодержавний механізм боротьби з корупцією: чиновникам Хмельниччини обмежать доступ до державних коштів.
Комп’ютерні технології як загальнодержавний механізм боротьби з корупцією. Чиновникам Хмельниччини обмежать доступ до державних коштів. Незабаром в області державні закупівлі переведуть на новий рівень якості – електронний. Жодних паперів – уся процедура тендеру – від подачі заявки на участь до визначення переможців – за допомогою спеціальної програми проходитиме в режимі онлайн, без можливості безпосереднього фізичного втручання. Разом з тим, хід тендеру буде загальнодоступним – його бачитиме як громадськість, так і контролюючі органи, утім, процедура не порушуватиметься – імена учасників, як годиться, триматимуть у секреті до завершення аукціону.
Електронний тендер – процедура нова – не лише в Україні, але й у світі. На диво, саме наша країна стане першою, хто додумався до проведення тендеру без фізичного втручання чиновників. Усе для того, аби останніх за певну вигоду не тягнуло покласти кілька гривень до власної кишені. Підтасувати результати тут буде просто неможливо – комп’ютер не обдуриш. Принаймні так вирішили представники громадськості, які, власне, випередили владу й запропонували, на їх думку, дієвий метод боротьби з корупцією.
Усе, насправді, виявилось просто. Комп’ютеризація – єдиний спосіб, котрий нехай не повністю, утім, унеможливлює підтасування результатів. Можливо хочеться, втім, колеться, відтак без варіантів. Світова практика показує – де послуговуються комп’ютером – менше крадуть.
А, відтак, не дозволить розбазарити державні кошти. Система «Прозоро» уже показує перші позитивні результати – бюджет направду економить. Поки, на жаль, не глобально. Система працює лише півроку – через комп’ютер наразі проходить лише 1 % державних закупівель. Втім, це – лише початок. Незабаром електронізованими аукціони мають стати скрізь. Хмельниччина – в числі перших областей ринулась вивчати нововведення. Губернатор краю переконаний, хто не ризикує – не п’є шампанського.
Більше того, ми зможемо заробляти на тих, хто лише вчиться. Спершу у планах керівництва області – навчання підлеглих, відповідальних за держзакупівлі, а потім – спецкурс для підприємств краю: чим раніше – тим краще.
Першими в Україні ми, на жаль, не станемо – нас випередила Одеса. А, от першість, у світі таки здобудемо – такої системи немає ще в жодній країні. 
Loading...

Новина дня

«Доступні ліки» на Хмельниччині знову відклали Подоляни без «Доступних ліків». Старт урядового проекту з реімбурсації ліків знову відклали. Зробити безкоштовними, або з малою доплатою, ліки з трьох нозологій планували з січня 2017-го. Потім дату старту проекту змістили на перше квітня. Втім, вже тиждень квітня минув, а «Доступних ліків» в області і досі немає. Нині медиків та фармацевтів краю зібрали у Департаменті охорони здоров’я, аби пояснити як працюватиме програма.

Ексклюзив

Тележурнал ”Поруч один одного”. Випуск 53
  
07.04.2017 17:41
Авторська програма Ганни Лернатович ”Дорогою спасіння”
  "Повір! І ти зрозумієш, і ти пізнаєш!" ...
07.04.2017 17:31
На Варті. Запис прямого ефіру від 6 квітня
  Гості студії - волонтери Олександр Попов, Артем Харченко та Катерина Аргун...
07.04.2017 09:55
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
06.04.2017 10:49