Для запобігання рибного браконьєрства створюються рибні біржі
Людина має з'їдати 20 кілограмів риби на рік, за рекомендацією Організації Об'єднаних Націй. В Україні цей показник за офіційною статистикою — 11 кілограмів, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на ruboxoronahm.
"Є проблема з обліком. Ніхто точно не знає, скільки її вирощують і виловлюють. Тому фактично українці споживають більше офіційних 11 кілограмів, але менше норми", розповідає Голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів В Україні вирощують коропа, товстолоба, білого амура. Але не всі магазини мають басейни, щоб торгувати живою рибою.
Торгові мережі не мають прозорого доступу до закупівлі риби. Вже є кілька розробок, як цю проблему вирішити.
"Плануємо створити рибні біржі, — продовжує Ярема Ковалів. — Першу відкриємо влітку на Київському водосховищі. Виловлену рибу одразу продаватимуть оптовим покупцям і звичайним споживачам. Рибні біржі можуть стати точками, навколо яких розростатиметься супутня інфраструктура — кафе, ресторани, де цю рибу готуватимуть."
Будуть розроблені сертифікати походження риби, щоб не дати виловленій у браконьєрський спосіб продукції з'явитися на полицях магазинів. Це буде електронний документ, в якому зазначено: де виловлена риба, коли. Підприємець, який її виловив, а також — перший оптовий покупець.
Наразі є 32 державних рибних підприємства, які б мали б розводити рибу, ловити її. Прибуток мають лише сім.