Екологічне лихо у Копистині: місцеві пророкують, прокуратура воює

Четвер, 09 лютого 2017, 17:17
Протягом 5 років жителі двох вулиць, розташованих на околиці села боряться із приватним підприємством. Кажуть, контора заважає їм жити. Бо працює, не дотримуючись вимог чинного законодавства у сфері екології. В кожного на подвір’ї – криниця. Коли почнеться відлига, певні, у воду потечуть ті самі ядохімікати.
Те, що на території підприємства зберігають хімію люди, кажуть, знали давно. Раніше цьому не перечили, бо тодішнє керівництво контори робили все, як книжка пише. Пестициди та мінеральні добрива складували у спеціально відведених приміщеннях. У 2011-му, все змінилося. Пан Казимир розповідає, тоді до влади прийшов новий керівник, котрий почав впроваджувати свою політику. Ядохімікати почали складати прямісінько на території під відкритим небом. І так – до сьогодні.
Пан Казимир додає, зважаючи на все це, почав не на жарт хвилюватися – і за здоров’я власне, і за односельчан. Адже, після морозів прийде відлига – сніг, просочений ядохімікатами почне танути – вся нечисть потече в криниці.
Чоловік розповідає, раніше вже намагався вплинути на недобросовісного керівника приватного підприємства. Звертався до суду сам – програв. Не так давно пішов в прокуратуру. За дану справу там взялися ледь не одразу. В 2015-му перевіркою було встановлено – підприємство здійснює свою діяльність на законних підставах. На руках у керівництва – позитивний висновок санітарно-епідеміологічної екпертизи – тієї, яка, власне і визначає вплив небезпечних факторів на здоров’я населення та довкілля.
Зважаючи на те, що було виявлено, обласна прокуратура звернулась до суду. Спершу адміністративний окружний суд Києва, а потім апеляційний не підтримали позовних вимог правоохоронців. Ті не зупинилися й пішли до вищого адміністративного, рішення якого справу перевернуло з ніг на голову.
В прокуратурі кажуть, якщо в суді – нехай не з першої спроби, але їх все ж підтримають, скасувавши позитивнийвисновок санітарно-епідеміологічної експертизи, ставитимуть питання про зупинення саме цього виду діяльності – зберігання ядохімікатів на підприємстві. Це, правда, лише плани на майбутнє. А поки селянам залишається чекати та надіятись на те, що весною ненароком на нап’ються із криниці сільськогосподарських ядохімікатів.
Loading...

Новина дня

Черговий вантаж в Авдіївку Допомогти у біді – черговий вантаж відправили хмельничани в Авдіївку.

Ексклюзив

Підсумковий випуск новин від 12 лютого
  Копистинські ядохімікати, аграрний форум у Хмельницькому та захмарні зарплати суд...
13.02.2017 13:51
Програма “Свят коло”. Разом із піснею живе Україна.
  
10.02.2017 11:37
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
10.02.2017 10:49
Тележурнал ”Відродження”. Випуск № 51
  
10.02.2017 09:57