Промисловість краю у пошуках західних партнерів

Вівторок, 28 липня 2015, 17:11
Як підтримати національного виробника – підприємства області зупиняються через борги та відсутність ринків збуту.
Зберегти промисловість та марку вітчизняної продукції – економісти області звітують про ситуацію на Хмельниччині за перше півріччя. З-поміж більше півтори тисячі промислових підприємств краю до минулого року значна частина орієнтувалася на східні ринки. Тепер переважна більшість шукає альтернативу пропонованим найменуванням продукції та нових партнерів.
 
1740 підприємств та 50 тисяч працюючих – саме так сьогодні виглядає промисловий локомотив області. Добувна, деревообробна та енергетична галузі краю не зважають на коливання валют та військові дії і впевнено нарощують темпи. Складніша ситуація, кажуть економісти, у легкій, машинобудівній та харчовій промисловості – тут відчувається значний дефіцит ринків збуту та інші чинники.
Водночас, на національні потреби держави успішно працюють 4 подільських підприємства концерну «Укроборонпром», який з часом планує залучити для виготовлення військової продукції ще й цивільних товаровиробників. Зовнішньоекономічна діяльність краю теж відчула агресію Росії – експорт товарів за перше півріччя поточного року скоротився на 16 відсотків. Тепер подільські промисловці налагоджують стосунки з Єгиптом, Кореєю та Іспанією – за кордоном вже оцінили якість нашого зерна, електротоварів та молочних продуктів. Проте ситуація по районах у сільському господарстві викликає занепокоєння, кажуть очільники райдержадміністрації. Не всі фермерські підприємства витримують непрості часи – на Городоччині 2 господарства -«Авіс» та «Новий двір» зупинили виробництво сільгосппродукції ще у минулому році. Хоча позитивні приклади в районі теж є.
Стабільніша ситуація в промисловості на Полонщині – завдяки впровадженню нових технологій Понінківська паперова фабрика вдвічі наростила виробництво - зараз там працює 900 осіб. За таких позивних результатів у діяльності підприємства існує і мінус – значні атмосферні викиди. Тож місцева влада і керівництво фабрики намагаються знайти компроміс, щоб зберегти потужну одиницю промисловості краю.
А от тваринництво у цьому регіоні переживає непрості часи - останніми роками на Полонщині йде знищення поголов’я ВРХ – галузь селяни називають неприбутковою, тому корівки ідуть під ніж.
В адміністрації заспокоюють - сільське господарство будуть утримувати будь-якою ціною, адже це чи не основна галузь регіону. Днями наші хлібороби намолотили перший мільйон тонн ранніх зернових і стали першими в країні за урожайністю збіжжя.
Loading...

Новина дня

Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або Слухати – не значить чути. Попри батьківські протести, що тривали щонайменше місяць, шосту школу таки очолить новий директор – Сергій Ткач. Чоловіка уже встигли два рази представити колективу – 25-го та 29-го липня. Наразі він, як і інші новопризначені керівники освітніх закладів міста, проходить навчання у педакадемії.

Останні новини

16:58
На Хмельниччині понад 3 мільйони гривень «віддали» на ліквідацію наслідків стихії  
16:25
Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11     
15:46
Попри батьківські протести, ЗОШ №6 очолить новий директор Говорили-балакали, сіли та й заплакали, або ... 
13:05
В Ізяславскому районі горів свинарник. Загинуло 40 тварин Надзвичайники врятували 154 свині.... 
10:49
На Хмельниччині під час купання у ставку втопився чоловік Обставини події з'ясовують.... 
09:11
У Красилівському районі спіймали чоловіків, які крали мак із легального макового поля  
16:53
У Кам’янці-Подільському оштрафували поліцейського за одержання 50 гривень Правоохоронец... 
16:08
Депутати обласної ради обрали нового керманича хмельницького аеропорту Кілька кадрових п... 

Ексклюзив

Програма ”Кльова рибалочка” з Анатолієм Вінскевичем. Випуск 11
29.07.2016 16:25
Програма "Досить"
Розслідування щодо будівництва на території хмельницької музичної школи №1...
28.07.2016 14:00
Момент Істини
Запис прямого ефіру від 26 липня. Гість студії - Хмельницький міський голова Олександр Симчишин...
27.07.2016 11:00
Спортцентр
Випуск від 25 липня
26.07.2016 09:21