Держава в державі

Середа, 31 серпня 2016, 17:47
Свої правила та свої порядки – у Меджибожі забудовують пам’ятку національного значення.
Будівництво біля пам’ятки національного значення. У Меджибожі релігійна громада самовільно забудовує територію біля єврейського кладовища. На ньому похований засновник хасидизму - філософ Ізраїль Бешт. Така собі держава в державі, у яку приїздить тисячі паломників. За чутками, там проходять мільйоні валютні операції, адже помолитися на могилі Бешта коштує недешево. Ще 12-го серпня 2016-го року робоча група з Хмельницького оглянула територію пам’ятки та зафіксувала нелегальне будівництво.
Єврейське кладовище – пам’ятка національного значення. Біля нього хасиди збудували справжнє паломницьке місце, до якого з’їжджаються євреї з США, Ізраїлю та інших країн світу.
Справа втім, що на цьому кладовищі похований засновник хасидизму - філософ Ізраїль Бешт, відомий як Баал Шем Тов. У вісімнадцятому столітті Меджибіж став центром єврейського вірування. Чисельність хасидів складала майже 75 % від усього населення. Сьогодні ж тут - держава в державі – саме так говорить сільський голова про релігійну общину, яка існує вже багато років на території села. Доступитися до них неможливо. Меджибіж тільки в програші від таких сусідів. Сільрада отримує лише п'ятнадцять тисяч в рік за землю, яку орендують.
Нині навіть хати по вулиці, яка веде до могили Бешта, викуплені єврейською общиною у людей.
  
Єврейська громада, крім оренди землі біля некрополя, має ще й охоронний договір. Тобто, повинна опікуватися кладовищем, проводити дослідження та консервацію пам’яток. Натомість, робить усе навпаки.
Будівництво яке розпочали, знаходиться на межі некрополя та охоронної зони. Таке зведення неможливе без погоджень Міністерства культури, адже пам’ятка національного значення.
Наразі відомо - сільська рада не видавала ніяких дозволів. Відповіді на запит до Міністерства поки немає. Що ж будують - також невідомо, поспілкуватися з представниками общини нам так і не вдалося.
Loading...

Новина дня

У Деражні горіла закинута будівля У Деражні горіла закинута будівля. Вогонь спалахнув у колишньому приміщенні фізкультурно-спортивного товариства «Колос», що на вулиці Промисловій. Оббиту деревом будову гасили понад два десятки вогнеборців. За півгодини пожежу ліквідували. На щастя, жертв та постраждалих немає.

Останні новини

16:44
Керівництво Хмельницького району вітало працівників соціальної сфери Працівник соціальної... 
16:41
У Деражні горіла закинута будівля У Деражні горіла закинута будівля. Вогонь спалахнув у колишньому приміщенні фізкультурно... 
16:38
На Хмельниччині завершився місячник здачі зброї Мисливські рушниці, газові пістолети та бойова граната. У Хме... 
16:23
Разом і батька легше бити: громадськість Хмельниччини попросили допомогти МВС Хмельн... 
13:20
На чемпіонаті світі борець з Хмельниччини завоював «бронзу» (Відео) 26 жовтня у турецькому мі... 
12:29
У Хмельницькому відбудеться IV відкритий фестиваль хорової музики «Співоча асамблея»  
11:38
Хмельницькі нацгвардійці проводять набір на службу Військова частина 3053 Національної гвардії України про... 
10:49
Пістолет, кастет, ніж і наркотики виявили хмельницькі патрульні в агресивного водія  

Ексклюзив

Тележурнал Відродження. Випуск № 30
  
04.11.2016 16:05
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
03.11.2016 15:14
Тележурнал Відродження. Випуск № 29
  
03.11.2016 14:23
Досить. Ефір від 2 листопада
  Гості студії - громадські активісти Олексій Голеншин та Альона Береза. ...
03.11.2016 11:37