В Україні святкують 51-у річницю гри у шахи

Одна із найдавніших ігор світу – шахи. В Індії вона носила зовсім іншу назву – чатуранга. І замість двох супротивників у ній змагалося чотири. Пізніше гра перейшла до персів і її перейменували в шатранж. Звідки і пішла сучасна назва. Під час гри вони казали «шах», що в перекладі означає «король». Шах і мат – король помер.

Не тільки через походження шахів досі тривають суперечки, а ще і про призначення цієї гри. Часто виникає запитання: гра в шахи – мистецтво чи спорт? Та вмілі гравці говорять, що вона вдало поєднує і те, і інше.  Мистецтвом називають вміння прораховувати стратегічні кроки, відчувати супротивника і вводити його в оману, інколи, навіть, через жертву важливої фігури. Спортом шахи визнали близько 100 країн світу.  Для професійної гри потрібні постійні тренування.

Із появою Інтернету з’явилося чимало сучасних ігор на будь-який смак. Та шахи залишаються не менш популярними.  Як зізнаються гравці, вони поважають шахи через рівні можливості між двома суперниками. На комп’ютері можна грати як з напарником, так і одному.

About Ексклюзив

Check Also

Яка ситуація з вакцинами на Хмельниччині?

Минулого місяця на Хмельниччині зафіксували 5 випадків захворювання на кір. У департаменті охорони здоров’я запевняють: ...