ГОЛОВНИМИ ПОРУШНИКАМИ АНТИМОНОПОЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА Є ОРГАНИ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Понеділок, 28 жовтня 2013, 15:17
Віталій Олуйко
політик, доктор наук з державного управління, професор, заслужений юрист України, Народний депутат України 4-го скликання
Прикро, коли порушником стає той, хто повинен забезпечити неухильне виконання вимог чинного законодавства. Тенденція до зростання кількості порушень органами влади та самоврядними структурами стає гнітючою.
Діапазон порушень дуже широкий: від створення нерівних умов діяльності учасникам ринків до повної бездіяльності. У 2013 році Відділення виявило низку порушень, викликаних діями або бездіяльністю органів влади та місцевого самоврядування на різних товарних ринках області.
Найбільша і найчисленніша група порушень - у сфері житлово-комунального господарства - встановлення органами місцевого самоврядування таких строків введення в дію нових тарифів на житлово-комунальні послуги, що не дали можливості виконавцям послуг вчасно проінформувати споживачів про зміну тарифів. Протягом останніх років такі порушення були вчинені майже всіма виконавчими комітетами міських і селищних.
Була припинена бездіяльність виконавчих комітетів Полонської, Старокостянтинівської та Славутської міських рад, які не здійснювали перегляд нормативів питного водопостачання раз на три роки, як це передбачено чинним законодавством. Такі дії створюють міським водоканалам умови для зловживання монопольним становищем. У ході розгляду справи виконком Полонської міської ради прийняв рішення від 31.05.2013 №683 "Про затвердження норм витрат води споживачами для Полонського підприємства водопровідно-каналізаційного господарства", виконком Старокостянтинівської міської ради - рішення від 12.09.2013 року №364 «Про затвердження норм споживання питної води». Виконавчий комітет має виконати зобов’язання відділення щодо усунення порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
Бездіяльність виконавчого комітету Сатанівської селищної ради створила умови для вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції КСКП "Товтри", яке самовільно встановило і застосовувало тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. На вимогу Відділення виконавчий комітет Сатанівської селищної ради рішенням від 23.05.2013 №33 погодив розрахунки економічно-обґрунтованих витрат з надання послуг з водопостачання та водовідведення.
Визнано порушенням бездіяльність виконавчого комітету Шепетівської міської ради, який не здійснював контроль за встановленням та застосуванням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території, внаслідок чого ПП Управлінська компанія "Управдом" самостійно встановлювало тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкової території для окремих будинків м. Шепетівка, та укладало із споживачами договори, що не відповідали Типовому. Відділення зобов'язало виконавчий комітет Шепетівської міської ради посилити контроль за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів у сфері житлово-комунальних послуг та здійснювати контроль за встановленням та застосуванням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території.
На ринку твердих побутових відходів визнано порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції дії виконавчих комітетів Полонської, Деражнянської, Дунаєвецької міських та Чемеровецької, Летичівської, Новоушицької селищної рад, які полягали у визначенні виконавців послуг із збирання та вивезення побутових відходів поза конкурсним відбором.
У ході розгляду справи виконавчий комітет Дунаєвецької міської ради рішенням від 18.07.2013 №92 за результатами конкурсу з вивезення та захоронення твердих побутових відходів на території Дунаєвецької міської ради визначив переможця конкурсу - комунальне підприємство «ЖЕО» Дунаєвецької міської ради. Відділення зобов’язало інші виконавчі комітети провести конкурси на визначення виконавців послуг із збирання та вивезення побутових відходів.
Окремі порушення припинені на ринку ритуальних послуг.
Припинена бездіяльність виконавчого комітету Нетішинської міської ради, який не вжив заходів щодо створення ритуальної служби або укладення договору із суб’єктом господарювання, що діє на ринку надання ритуальних послуг, встановлення вартості ритуальних послуг. Бездіяльність могла призвести до вчинення порушення конкуренційного законодавства суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на товарному ринку надання ритуальних послуг. Рішенням від 23.05.2013 №167/2013 виконком визначив виконавця ритуальних послуг та встановив вартість необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг.
Виконавчий комітет Шепетівської міської ради затвердив тариф на копання могили  механізованим способом лише довжиною 2,4 м, чим обмежило вибір споживачів при замовленні послуг. Виконком припинив порушення, прийняв рішення від 25.04.2013 №80 «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються КП «Шепетівське ремонтно-експлуатаційне підприємство», відповідно до якого затвердив тарифи на копання могили механізованим способом довжиною 1,1 м, 1,6 м, 2,0 м, 2,4 м. Відповідно споживачі отримали можливість не оплачувати максимальну вартість послуги.
Не зважаючи на нормативне врегулювання діяльності на ринку перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування, Відділення виявило порушення і на цьому ринку.
Виконавчий комітет Деражнянської міської ради надав ДП ПАТ «Поділля-Плюс» можливість здійснювати перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування №1 «РТП-Орбіта» у м. Деражня поза конкурсним відбором. Порушення було припинено шляхом укладення договору з ДП ПАТ «Поділля-Плюс» на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на міському автобусному маршруті №1 «РТП-Орбіта».
Виконавчий комітет Деражнянської міської ради укладав договори на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування, де було передбачено право перевізника отримувати компенсацію втрат за перевезення пільгових категорій населення лише в межах бюджетних призначень. Тобто у випадку, якщо перевізники забезпечать перевезення пільгових категорій населення обсягом більше, ніж це передбачено бюджетними призначеннями, компенсація перевізнику за їх перевезення здійснюватись не буде. Чинним законодавством про автомобільний транспорт передбачено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до закону. На виконання рішення відділення виконавчий комітет Деражнянської міської ради вніс зміни до договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування. Виконавчий комітет Шепетівської міської ради провів конкурс на перевезення пасажирів в міському автомобільному транспорті загального користування, об’єктом якого була додаткова одиниця транспорту на маршруті №5-А «Залізничний вокзал – Автостанція», а не маршрут чи сукупність оборотних рейсів міського сполучення, як це передбачено чинним законодавством. Виконком розірвав договір на перевезення пасажирів на маршруті №5-А.
Втручаються органи влади і місцевого самоврядування у господарську діяльність.
Визнано порушенням дії Хмельницької міської ради, яке зобов’язало суб'єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність у місті Хмельницькому, але зареєстровані не у місті, платити в 12 разів більшу орендну плату за землю, ніж суб’єкти, зареєстровані у місті. Відділення зобов'язало Хмельницьку міську раду припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Міська рада скасувала неправомірне рішення.
Органи влади та органи місцевого самоврядування встановлюють не передбачені законами України обмеження самостійності суб’єктів господарювання. Так, Кам`янець-Подільська районна державна адміністрація прийняла розпорядження, яким зобов’язала сільськогосподарські підприємства області реалізовувати Хмельницькому відділенню Аграрного фонду продовольче зерно в рекомендованих обсягах, Хмельницька районна державна адміністрація - рекомендувала 5 суб’єктам господарювання забезпечити утримання, вирощення та відгодівлю свиней в господарствах, виконавчий комітет Теофіпольської селищної ради встановив розмір закупівельних цін на придбання сільськогосподарської продукції для харчування дітей у дитячих садках на осінньо-зимовий період 2011-2012 років.
В деяких випадках окремим суб’єктам господарювання надаються переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, що призводить до усунення конкуренції. Наприклад, виконавчий комітет Теофіпольської селищної ради визначив конкретного суб’єкта господарювання - ТОВ МПЗ „Поділля”, який мав забезпечити постачання м’ясної продукції до дошкільних навчальних закладів смт. Теофіполь.
Городоцька районна державна адміністрація повинна була залучити жителів населених пунктів району до здачі молока на ТОВ «Городокконсервмолоко». Деражнянська районна державна адміністрація надала переваги ДП «Деражнянський плодоконсервний завод», який мав забезпечити наповнення відділу по реалізації певних продовольчих товарів від товаровиробників в маркеті «Декос».
Виконавчий комітет Летичівської селищної ради надав ТОВ "Бел оіл" переваги у конкуренції, дозволивши цілодобову торгівлю тютюновими виробами та алкогольними напоями, що суперечить рішенню Летичівської селищної ради від 28.02.2012 року №4 "Про посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення смт. Летичів", яким заборонено продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива, крім безалкогольного та вин столових, в торгівельних закладах з 22.00 до 10.00 години
При укладанні договорів оренди земельних ділянок водного фонду Летичівська районна державна адміністрація встановила різні відсотки річної орендної плати, внаслідок чого окремим суб’єктам господарювання були створені дискримінаційні умови діяльності в порівнянні з конкурентами.
Відділення готове співпрацювати з органами влади і місцевого самоврядування з метою недопущення вчинення антиконкурентних дій. Одним із дієвих заходів є погодження проектів розпорядчих документів, які можуть мати вплив на конкуренцію. У 2013 році було розглянуто 48 проектів, з них було погоджено 36.
Крім того, Відділення звертає увагу, що обов'язковому погодженню підлягають рішення органів влади, органів адміністративно-господарського управління та контролю, органів місцевого самоврядування щодо демонополізації економіки, розвитку конкуренції та антимонопольного регулювання.
Loading...

Інші публікації автора

Підключення об'єктів будівництва, в тому числі об'єктів житлового будівництва, до інженерних мереж тепло-, водопостачання та водовідведення
22.11.2013 12:08

Читайте також

Сергій Лабазюк:
ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ №0985  17.04.2014 17:57
Сергій Лабазюк:
Нардеп: треба зупинити новий виток протистояння  18.02.2014 16:20
Сергій Лабазюк:
«Результату вдається досягати тільки завдяки співпраці з виборцями»   16.01.2014 17:37
Сергій Лабазюк:
Нардеп Лабазюк підтримав постанову КПУ про відставку уряду  19.12.2013 12:57
Сергій Лабазюк:
Головне, не довести країну до розколу і кровопролиття   03.12.2013 15:50

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
30.03.2017 11:49
Досить. Запис прямого ефіру від 29 березня
  Гості студії: Іван Остапішин - начальник сектору безпеки дорожнього руху; ...
30.03.2017 10:48
Тележурнал ”Відродження”. Випуск № 56
  
29.03.2017 13:24
Підсумковий випуск новин від 26 березня
  Одразу три мітинги у Хмельницькому, перший дільничний з’явився в тергромаді та...
29.03.2017 11:40