Підключення об'єктів будівництва, в тому числі об'єктів житлового будівництва, до інженерних мереж тепло-, водопостачання та водовідведення

П'ятниця, 22 листопада 2013, 12:08
Віталій Олуйко
політик, доктор наук з державного управління, професор, заслужений юрист України, Народний депутат України 4-го скликання
На виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого указом Президента України від 12.03.2013 №128/2013, протягом 2013 року територіальними відділеннями Антимонопольного комітету України були здійснені заходи, спрямовані на запобігання, виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, в тому числі проведення перевірок у сферах підключення об'єктів будівництва до інженерних мереж тепло-, водопостачання та водовідведення.
За результатами опитування суб’єктів господарювання, які здійснюють будівництво об’єктів інфраструктури та житла, були виявлені окремі проблеми, притаманні різним регіонам:
- включення до технічних умов вимог, зокрема, виконання робіт, які не відносяться безпосередньо до певного підключення, встановлення на вузлах обліку лічильників певного виду, класу та торгової марки тощо;
- необґрунтоване завищення плати за послуги з приєднання;
- неврегульованість питань із пайовою участю, зокрема, визначення її розміру, а також відшкодування замовнику різниці між здійсненими витратами на будівництво інженерних мереж та/або об'єктів інженерної інфраструктури та розміром пайової участі замовника у розвитку інфраструктури населеного пункту, тощо.
Окрім зазначеного, забудовники із різних регіонів України повідомили про існування колізії щодо погодження документації на водопостачання та водовідведення об’єкту забудови. Так, у Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності» не визначено необхідність погодження проектної документації на будівництво водопровідних і каналізаційних мереж у надавача послуг, однак такі вимоги передбачені «Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України» та «Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України».
Забудовники внесли пропозицію щодо скасування плати за видачу технічних умов на приєднання до інженерних мереж та запропонували передбачити обов’язкову участь представників підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення (зокрема, внесення змін до статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності») при введенні будинків в експлуатацію разом з територіальними органами Держархбудінспекції України. Проблемні питання якраз нерідко виникають внаслідок допущення представниками Державної архітектурно-будівельної інспекції України та її підрозділами певних невідповідностей нормам та правилам, що призводить до зауважень з боку підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення після введення будинків в експлуатацію та виникненню проблем у споживачів у подальшому.
Окремі органи місцевого самоврядування звернулися до органів Комітету з пропозицією щодо внесення змін до законодавства, які б передбачали обов’язкову участь органів місцевого самоврядування під час прийняття завершених будівництвом об’єктів, у тому числі житлового будівництва, в експлуатацію, оскільки усунення їх від цієї процедури перешкоджає виконанню ними в повному обсязі повноважень у сфері соціально-економічного і культурного розвитку населених пунктів і координації цієї роботи на відповідній території.
Відділення провело 4 позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють надання послуг з видачі технічних умов на підключення об'єктів будівництва до інженерних мереж тепло-, водопостачання та водовідведення: МКП "Хмельницькводоканал", КП "Південно-Західні тепломережі" (м. Хмельницький), КП "Міськтепловоденергія" (м. Кам'янець-Подільський), Старокостянтинівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Водоканал».
Ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем були виявлені в діях 3 суб'єктів господарювання.
КП «Південно-Західні тепломережі» не укладало договори про приєднання до теплових мереж, як це передбачено Правилами приєднання до теплових мереж. Крім того, у планову калькуляцію на приєднання (від’єднання) до (від) теплових мереж була закладена норма часу інженера проектувальника у розмірі 21,7 люд. год. При цьому документи (хронометражі робочого процесу, фотографування робочого часу), які б підтвердили обґрунтування трудовитрат, на підприємстві були відсутні.
Послуги КП "Міськтепловоденергія" на виконання врізки в зовнішню водопровідну мережу та на виконання врізки в зовнішню каналізаційну мережу є неоднорідними за структурою. До послуги з врізки в зовнішню каналізаційну мережу, крім витрат на виконання робіт та матеріалів, включені витрати на оформлення, прийом заяви і реєстрації та виїзду на місце для обстеження.
Перевірка Старокостянтинівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Водоканал" засвідчила, що видані підприємством технічні умови не відповідають вимогам Технічних умов, встановлених Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Мінжитлокомунгоспу від 27.06.2008 №190. При видачі технічних умов заявниками не надаються опитувальні листи, відсутні ситуаційні плани з визначенням місця розташування земельної ділянки на відповідній території. Послуги з видачі технічних умов, врізки до мереж надаються споживачам безкоштовно, тобто відшкодування даних витрат фактично здійснюється за рахунок послуг централізованого водопостачання та водовідведення, чим порушуються вимоги постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, від 04.02.2013 №15.
Відділення також встановило, що виконавчий комітет Красилівської міської ради рішенням від 29.01.2010 №1503 затвердив тарифи на послуги з розроблення технічних умов. При цьому плату за послугу було проіндексовано на коефіцієнт 7,01, затверджений наказом Мінбуду України від 24.11.2008 року №531 (наказ втратив чинність на підставі наказу Міністерства регіонального розвитку та будівництва від 18.08.2009 №341).
Адміністративна колегія відділення рекомендувала Красилівському підприємству водопровідно-каналізаційного господарства, припинити дії з ознаками зловживання монопольним становищем, які полягали у розрахунку та стягненні плати з розроблення технічних умов із застосуванням коефіцієнтів, встановлених наказом Мінбуду України від 24.11.2008 року №531, який на час обрахунку тарифів вже втратив чинність.
Виконавчий комітет Красилівської міської ради, відповідно до Законів України “Про житлово-комунальні послуги” та «Про місцеве самоврядування в Україні» зобов’язаний здійснювати контроль за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів та відповідно до своїх повноважень здійснювати контроль за дотриманням стандартів, нормативів, норм, порядків і правил у сфері житлово-комунальних послуг. Відносно виконавчого комітету Красилівської міської ради розпочато розгляд справи.
Дослідження зазначеного ринку триватиме. Усі бажаючі можуть надати інформацію щодо проблемних питань у сферах підключення об'єктів будівництва, в тому числі об'єктів житлового будівництва, до інженерних мереж тепло-, водопостачання та водовідведення. З квітня 2013 року в Антимонопольному комітеті України запроваджена робота «гарячої лінії», яка працює постійно з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 17.00. Інформація щодо роботи «гарячої лінії» розміщена на веб-сайті Комітету в розділі «До уваги суб’єктів господарювання».  
Loading...

Інші публікації автора

ГОЛОВНИМИ ПОРУШНИКАМИ АНТИМОНОПОЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА Є ОРГАНИ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
28.10.2013 15:17

Читайте також

Сергій Лабазюк:
ПРО ЗАКОНОПРОЕКТ №0985  17.04.2014 17:57
Сергій Лабазюк:
Нардеп: треба зупинити новий виток протистояння  18.02.2014 16:20
Сергій Лабазюк:
«Результату вдається досягати тільки завдяки співпраці з виборцями»   16.01.2014 17:37
Сергій Лабазюк:
Нардеп Лабазюк підтримав постанову КПУ про відставку уряду  19.12.2013 12:57
Сергій Лабазюк:
Головне, не довести країну до розколу і кровопролиття   03.12.2013 15:50

Ексклюзив

Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
30.03.2017 11:49
Досить. Запис прямого ефіру від 29 березня
  Гості студії: Іван Остапішин - начальник сектору безпеки дорожнього руху; ...
30.03.2017 10:48
Тележурнал ”Відродження”. Випуск № 56
  
29.03.2017 13:24
Підсумковий випуск новин від 26 березня
  Одразу три мітинги у Хмельницькому, перший дільничний з’явився в тергромаді та...
29.03.2017 11:40