На Старосинявщині згадали історію – днями там відзначали чергову річницю легендарної Пилявецької битви

Понеділок, 23 вересня 2013, 16:57
У вересні 2013 року Україна відзначила 365 річницю перемоги Українського козацтва над поляками військом Богдана Хмельницького на Поділлі, під містечком Пилявцями.
В результаті Пилявецької битви було повністю звільнено Волинь і Поділля, гетьман Богдан Хмельницький закріпив свій успіх та славу полководця, які він здобув у битвах під Жовтими Водами та під Корсунем. Фактично на карті Європи з’явилася Українська козацька держава. Існувала вона щоправда недовго, подальші події затягнули нашу державу в довготривалу боротьбу, яка лише наприкінці 20 століття закінчилась тим, за що тоді боролись козаки в тому числі і під Пилявцями. Зараз це черговий перфоменс для сучасних козацьких організацій, які щороку влаштовують на цьому історичному місці  справжнє відтворення тих часів. 

Цього року річницю Пилявецької битви супроводжував вітер та дощ – погода настільки була жахливою, що навіть у посадовців виривала з рук заздалегідь підготовлені промови. Проте це не завадило вкотре надихнутись історичним минулим українського народу. Про славу, яку потрібно пам’ятати завжди, говорили в цей день усі.
Попри погоду театралізоване дійство таки відбулось, хоч і не в повному обсязі. Традиційна козацька кухня, вшанування героїв на історичному кургані, і, звичайно, козацькі пісні.
Українське реєстрове козацтво на Хмельниччині з’явилось лише 2 роки тому. 20 козаків Хмельницького куреня на славному кургані вперше, кажуть, що для них це також можливість проникнутися величним минулим і більше дізнатись про тих, нащадками кого вони себе зараз називають.
А от для обласного управління інфраструктури та туризму це не лише святкова, але й робоча поїздка. Посадовці зараз активно працюють над популяризацією таких визначних місць, бо це не лише своєрідна візитівка краю, але й в майбутньому – додаткові кошти до казни.
Пилявецька битва була важливою, але далеко не ключовою в історії становлення України як самостійної держави. Хоча на той час вона була вирішальною. Для поляків це була чи не остання спроба здобути нарешті перемогу й тим самим поставити українців на коліна; для козаків це була остання барикада на шляху в глиб Польщі. 11 вересня 1648 року передові частини двох армій розпочали бій за греблю через річку Ікву. Кілька разів гребля переходила з рук в руки, поляки постійно надсилали підкріплення, але кількасот українців, схоже як й 300 спартанців мужньо тримали оборону. Наступ поляків було зупинено. Вирішальна битва розпочалася 13 вересня. Головні сили війська Хмельницького рушили до греблі й рішуче відбили контратаку поляків. Після цього козаки почали переслідувати ворога, серед поляків почалася паніка; покидавши зброю та залишивши набої, польське військо відступило.
Loading...

Новина дня

Працівники «Електротрансу» вимагають скасування нового колективного договору, бо не хочуть отримувати менше Працівники хмельницького «Електротрансу» вимагають скасування нового колективного договору.Кажуть, його прийняли, не дотримуючись процедури. Це – по-перше. По-друге – зважаючи на положення внутрішнього документу, керівництво видало накази, відповідно до яких люди бояться, що отримуватимуть меншу заробітну плату. Із таким перебігом подій – водії, диспетчери, кондуктори та медпрацівники не згідні. Кажуть, керівник про це знає, утім, від прийнятого рішення не відступається. Більше того, незгідним погрожує звільненням.

Останні новини

17:45
Працівники «Електротрансу» вимагають скасування нового колективного договору, бо не хочуть отримувати менше  
16:49
Фестиваль «Зимові візерунки» Три дні дитячої творчості - у Хмельницькому триває фестиваль «Зимові візерунки».... 
14:05
Навесні голів суддів Хмельниччини навчатимуть канадські та американські колеги На... 
12:26
У Хмельницькому відбудеться творчий вечір для поетів, музикантів і письменників Це... 
18:11
Кадровий «голод» Апеляційного суду Хмельницької області В Апеляційному суді Хмельницької області підб... 
17:14
Перевізники проти зміни транспортної мережі Хмельницького Міні-протест у стінах Хмельницької місько... 
14:21
На Хмельниччині 17 злочинців, яких випустили за «законом Савченко», знову потрапили за ґрати  
13:22
У хмельницьких тролейбусах запроваджують е-квиток Електронний квиток значно спростить розрахунок за проїзд... 

Ексклюзив

Програма “Свят коло”
  Все минуще у цьому світі, а логос вічний.
20.01.2017 15:59
На Варті. Запис прямого ефіру від 19 лютого
  Гості студії - Марина Ланівська та Ганна Греснюк - волонтери БФ "Волонтери...
20.01.2017 09:59
Сердечні вітання
У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ...
19.01.2017 10:47
Досить. Запис прямого ефіру від 18 січня
   Гості студії - Ігор Лисий - начальник УКЗ ГУНП у Хмельницькій області; Марія Л...
19.01.2017 09:59