Іудеї всього світу відзначають Песах

Вівторок, 11 квітня 2017, 17:24
Пробудження природи, оновлення світу і звільнення людини. Все це символізує Песах - найдавніше іудейське свято. Воно пов'язане з подією, яка вважається початком історії єврейського народу - виходом іудеїв з Єгипту та звільненням їх від рабства, що тривало близько 4 століть. На честь цього Песах святкується 7 днів. Його початок щорічно визначається особливостями єврейського літочислення. Але завжди припадає на середину місяця нісан, який відповідає березню та квітню григоріанського календаря.
Іудеї всього світу зустрічають своє головне свято - Песах. Його відзначають на згадку про вихід євреїв з Єгипту, звільнення від рабства та набуття батьківщини. Назву "Песах" одні дослідники трактують як "перехід", вихід із єгипетського краю, інші пов'язують з історією свята. Згідно історії, фараон не хотів відпускати євреїв, і Бог наслав на Єгипет 10 бід: перетворення нільської води в кров, поява незліченної кількості жаб, навала вошей, диких звірів, падіж худоби, виразки, загибель врожаю від граду і сарани, суцільний триденний морок і, нарешті, загибель первістків. Перед тим як наслати на Єгипет останню з 10 бід, Бог наказав євреям заколоти ягнят, а їхньою кров'ю помітити двері. У ніч на 14 нісана Всевишній минув будинки євреїв, на яких були зроблені позначки, а в інших сім'ях померли всі первістки. Після цього Мойсей вивів єврейський народ за межі Єгипту. В Ізраїлі Песах святкують тиждень, в країнах діаспор – 8 днів. Починається він з ритуальної трапези - седера.
 
Седер - це трапеза, яка проводиться за особливими правилами і супроводжується молитвами та співами. В цьому відношенні вона відрізняється від усіх інших святкових трапез року.
М’ясо у цьому випадку символізує – жертвоприношення. Також на ритуальне блюдо кладуть яйце – воно символізує безперервність життя. Наступна складова трапези – карпас, це цибуля, або очищена відварена картопля. Після цього викладається хазерет – це розтертий хрін, або салат з гірких трав. Він символізує гіркоту рабства. Ще один компонент святкової вечері - харосет - суміш з тертих яблук і мелених горіхів, перемішаних з вином до тістоподібного стану, що зовні нагадує глину, - в пам'ять про поневолення євреїв, яких змушували працювати, виготовляючи цеглу з глини.
Крім того, слід дотримуватись й особливих законів Песаха, що відносяться до їжі, тобто заборона вживати «хамець». До нього відносяться всі продукти, для приготування яких використовують один з «видів зерна» - пшениця, овес, жито, ячмінь - за винятком спеціально виготовленої кашерної маци. Некашерними в Песах є хлібо-булочні та кондитерські вироби, горілка та оцет, всі покупні плодово-ягідні настоянки, пиво і квас. Увесь знайдений хамець повинен бути винесений з будинку.
Песах - одне з трьох паломницьких єврейських свят. В Ізраїлі - це пора масових екскурсій і прогулянок по країні і особливих походів в Єрусалим, які ніби відтворюють давнє паломництво звільненого з рабства народу.
Loading...

Новина дня

Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч приватних перевізників міста і владних структур обласного центру. За кілька годин дискусії обговорили чимало важливих питань. Приватників найбільше турбують нелегали, які забирають і без того малі заробітки. А представників владних органів цікавила якість перевезень.

Останні новини

17:49
Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч при... 
17:41
В центрі Хмельницького комунальні служби демонтували будівельний паркан Демонтувати -... 
16:20
Змагання між школярами у знаннях правил дорожнього руху У Хмельницькому патрульні та влада міста влашту... 
12:55
17-річна мама з Хмельниччини пограбувала дорослого чоловіка Дівчина знайомилася з чоловіками через с... 
11:48
Кава як мистецтво: вже цими вихідними у Кам’янці-Подільському - ароматний фестиваль  
10:49
Сердечні вітання    У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ... 
17:43
Троє на старенького: у Летичеві затримали групу зловмисників, які грабували пенсіонерів  
15:37
Трагедія у прикордонній академії Трагедія в навчальному закладі. Другого травня в спортивному залі Національної академії ... 

Ексклюзив

Момент Істини. Ефір від 9 травня
  Гість студії - координатор руху "Чесно" у Хмельницькій області Олег Черненко...
10.05.2017 15:02
Тележурнал ”Поруч один одного”. Випуск 57
  
10.05.2017 12:42
Авторська програма Богдана Любиченка "Спортцентр"
  Випуск від 9-го травня.
10.05.2017 09:57
Програма “Свят коло”. Подільська вишивка
  
05.05.2017 18:04