Звання «Героя України» отримають загиблі на Майдані іноземці

Вівторок, 18 квітня 2017, 18:19
Загиблі під час Революції Гідності іноземці зможуть отримати звання «Героя України» посмертно. Відповідні зміни до «Закону про державні нагороди» напередодні ухвалили у Верховній Раді. Вони стосуються лише учасників Майдану. У решті випадків законодавством не передбачено надання особам без українського громадянства статусу Героя.
Він не мав українського паспорта, але любив Україну усім серцем.
Серце білоруса – Михайла Жизнєвського – навіки зупинилося тієї кривавої зими 2014-го. Він одним з перших загинув на Майдані від під час протистоянь із силовиками. Його посмертно нагородили орденом Героя Небесної Сотні. Утім статусу – Героя України – не удостоїли, бо він іноземець. Особи без українського громадянства, згідно із законодавством, не можуть отримати найвищої нагороди країни. В той час як іншим загиблим під час Революції Гідності – статус Героя присвоїли. Документ хотіли переглянути у Верховній Раді, проте не склалося.
 
Оцінити на найвищому рівні внесок Михайла у перемогу Майдану впродовж трьох років намагалися його батьки. І лише тепер зміни до «Закону про державні нагороди» депутати вирішують ухвалити. Вони передбачають надання іноземцям, як виняток - учасникам Революції Гідності, статусу «Героя України» .
235 народних депутата проголосували «за». Відтак білорус - Михайло Жизнєвський та грузини – Давид Кіпіані та Зураб Хурція зможуть отримати посмертно найвищу нагороду країни. Утім жодна відзнака не вартує життя, - кажуть у Парламенті. А винних у вбивстві людей на Майдані досі не покарано.
Loading...

Новина дня

Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч приватних перевізників міста і владних структур обласного центру. За кілька годин дискусії обговорили чимало важливих питань. Приватників найбільше турбують нелегали, які забирають і без того малі заробітки. А представників владних органів цікавила якість перевезень.

Останні новини

17:49
Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч при... 
17:41
В центрі Хмельницького комунальні служби демонтували будівельний паркан Демонтувати -... 
16:20
Змагання між школярами у знаннях правил дорожнього руху У Хмельницькому патрульні та влада міста влашту... 
12:55
17-річна мама з Хмельниччини пограбувала дорослого чоловіка Дівчина знайомилася з чоловіками через с... 
11:48
Кава як мистецтво: вже цими вихідними у Кам’янці-Подільському - ароматний фестиваль  
10:49
Сердечні вітання    У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ... 
17:43
Троє на старенького: у Летичеві затримали групу зловмисників, які грабували пенсіонерів  
15:37
Трагедія у прикордонній академії Трагедія в навчальному закладі. Другого травня в спортивному залі Національної академії ... 

Ексклюзив

Момент Істини. Ефір від 9 травня
  Гість студії - координатор руху "Чесно" у Хмельницькій області Олег Черненко...
10.05.2017 15:02
Тележурнал ”Поруч один одного”. Випуск 57
  
10.05.2017 12:42
Авторська програма Богдана Любиченка "Спортцентр"
  Випуск від 9-го травня.
10.05.2017 09:57
Програма “Свят коло”. Подільська вишивка
  
05.05.2017 18:04