Відгомін Чорнобиля: 31 рік по тому

Середа, 26 квітня 2017, 12:29
26-го квітня 1986-го року світ сколихнула жахлива трагедія. На Чорнобильській АЕС стався вибух та подальше руйнування четвертого енергоблоку. Спочатку страшна подія замовчувалася, нині ж це – найбільша за всю історію катастрофа ядерної енергетики. Десятки загиблих відразу та сотні – згодом. До 31-ї річниці трагедії в Україні, у тому числі і Хмельницькому, вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів.
26-го квітня 1986-го року, двадцять три хвилини на другу годину ночі. На Чорнобильській АЕС стався вибух та подальше руйнування четвертого енергоблоку. Пану Дмитру тоді було лише двадцять два. Втім, у такому юному віці довелося стати героєм-ліквідатором. Нині це – найбільша за всю історію катастрофа ядерної енергетики, тоді ж подія замовчувалася. Хмельничанин пригадує, їхали на перепідготовку, втім аж ніяк не у зону відчуження.
Не з чуток про Чорнобиль знає і пані Лідія. Розповідає, їхала свідомо з медичною місією. У зоні відчуження була помічником епідеміолога.
Тоді, пригадує, було важко. Гнітюча обстановка давила на психіку, відчувалася фізична слабкість, радіація дала про себе знати відразу.
Втім, каже пані Лідія, на відміну від місцевих, вони, хоч і за сотні кілометрів, та мали домівку. Чорнобильська трагедія без даху над головою залишила тисячі українців.
26-го квітня щороку Україна вшановує пам’ять героїв-ліквідаторів. Десятки загиблих відразу та сотні – згодом, тисячі тих, хто пожертвував здоров’ям. Цьогоріч виповнюється 31-ша річниця з часу трагедії, та біль не згасає. Після тих жахливих подій, у Чорнобиль пані Лідія ні ногою, хоча, зізнається, можливість була. Молоді, каже, цікаво, навіть екскурсії у зону відчуження організовують, вона ж і близько не хоче будити гіркі спогади.
Loading...

Новина дня

Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч приватних перевізників міста і владних структур обласного центру. За кілька годин дискусії обговорили чимало важливих питань. Приватників найбільше турбують нелегали, які забирають і без того малі заробітки. А представників владних органів цікавила якість перевезень.

Останні новини

17:49
Круглий стіл влади і перевізників Одні запитували, інші відповідали та пропонували. В Хмельницькому відбулася зустріч при... 
17:41
В центрі Хмельницького комунальні служби демонтували будівельний паркан Демонтувати -... 
16:20
Змагання між школярами у знаннях правил дорожнього руху У Хмельницькому патрульні та влада міста влашту... 
12:55
17-річна мама з Хмельниччини пограбувала дорослого чоловіка Дівчина знайомилася з чоловіками через с... 
11:48
Кава як мистецтво: вже цими вихідними у Кам’янці-Подільському - ароматний фестиваль  
10:49
Сердечні вітання    У цьому році «Ексклюзивно» з любов*ю до вас, «Сердечні вітання». Тільки на телеканалах «Ексклюзив» та ТВ 7 +. ... 
17:43
Троє на старенького: у Летичеві затримали групу зловмисників, які грабували пенсіонерів  
15:37
Трагедія у прикордонній академії Трагедія в навчальному закладі. Другого травня в спортивному залі Національної академії ... 

Ексклюзив

Момент Істини. Ефір від 9 травня
  Гість студії - координатор руху "Чесно" у Хмельницькій області Олег Черненко...
10.05.2017 15:02
Тележурнал ”Поруч один одного”. Випуск 57
  
10.05.2017 12:42
Авторська програма Богдана Любиченка "Спортцентр"
  Випуск від 9-го травня.
10.05.2017 09:57
Програма “Свят коло”. Подільська вишивка
  
05.05.2017 18:04